Bitcoin (BTC) $ 61,901.59 0.13%
Ethereum (ETH) $ 2,416.01 0.36%
BNB (BNB) $ 562.46 1.04%
Solana (SOL) $ 142.48 0.08%
XRP (XRP) $ 0.529275 0.22%
Cardano (ADA) $ 0.349312 0.59%
Dogecoin (DOGE) $ 0.10881 0.42%
Al veya Sat Paribu

Gizlilik Odaklı Blockchain Ağları ve Protokoller

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 6 dk

Paylaş:

Blockchain sektöründeki etkin şifreleme sistemleri, gizliliği ve etrafındaki kontrolleri geliştirmek için önemli bir fırsat sunuyor. Bununla birlikte, tüm ağların mahremiyet bilincine sahip olmadığını ve oldukça kısıtlı bir kısım ağların mahremiyet merkezli olduğunu bilmekte yarar var. Örneğin Bitcoin ve Ethereum hiçbir bilgi gizlenmez. Bu, Blockchain analizi ve dürüstlük için oldukça iyidiriyidir, ancak kullanıcı koruması ve mahremiyet için kötüdür. Açık kaynaklı bir web aracı olan Block Explorers, herkesin Bitcoin ve Ethereum zincirlerindeki bloklar, adresler ve işlemler hakkındaki bilgileri görüntülemesine olanak tanır. Bu noktada teknolojilerini sadece gizlilik üzerine geliştirmiş Blockchain ağları veya gizlilik odaklı olmayan ancak bu ağların daha gizli bir şekilde kullanmanıza olanak tanıya protokoller bulunuyor. Gelin birlikte gizlilik odaklı bu Blockchain ağlarını ve protokollerini inceleyelim.

Gizlilik Odaklı Blockchain ve Protocol Derken Neyden Bahsetiyoruz?

Monero ve Zcash gibi ağlar gizlilik odaklı Blockchain ağlarına örnek olarak gösterilebilir. Bunlar, adresleme sistemlerinde Bitcoin ve Ethereum’dan farklı yaklaşımlar kullanır. Ancak her ikisinin de bir noktada şeffaf olduğunu belirtmekte fayda var. Bu şeffaflık, aşağıdakilerin lojistiği için gereklidir:

  1. İşlemin A-B’den alınmasının sağlanması (ve ilgili üçüncü şahıslar tarafından denetlenmesi)
  2. Çifte harcamaların ve sahteciliğin önlenmesi

Gizlilik odaklı ağlar, yaklaşımdan bağımsız olarak ortak bir değerle birbirine bağlıdır: Gizlilik bir seçim olmalıdır. Bitcoin’in şeffaflığı, aktif olarak bilgileri gizli tutmanın bir yolunu arayan ve aynı zamanda bir defterde herkese açık olarak yayınlanan tüm projeler tarafından sorunlu olarak görülüyor. Bir bakıma bu, merkeziyetsiz bir defter kavramı dışında, kriptoda var olan somut bir “kullanım durumu”na en yakın örnek. Ancak asıl odak gizlilik olduğunda öne çıkan projelere gelin bakalım.

Gizlilik Odaklı Blockchain Ağları ve Protokoller

Monero – Yerel Coin’i XMR

Bitcoin’in CryptoNote olarak adlandırdığı tamamen farklı bir temel protokole sahip olan bir Bytecoin çatalı olan Monero, sırasıyla halka imzaları, halka gizli işlemleri ve gizli adresler aracılığıyla gönderenlerinin, işlemlerinin ve alıcılarının gizliliğini korur.

Çoğu Zcash veya Monero’dan çatallanan, gizlilik odaklı başka birçok Blockchain ağı daha vardır. Forking’in nedeni, geliştiricilerin kullanıcılara sunulabilecek önemli iyileştirmeler veya avantajlar olduğuna inanmalarıdır. Mevcut protokolden yeni bir projeye geçiş yapmak, yeni projelerin var olanın en iyisini korumasını ve ortak kullanıcı kontrollü gizlilik ve güvenlik hedefine yönelik yeni özellikler ve işlevler eklemesini sağlamaktır. Sonuç olarak, en yenilikçi projeler çoğu zaman bir proje olarak çatallandıkları ana ağlarından daha çeviktir. Daha küçük bir kullanıcı tabanına ve ekosisteme sahip olduklarından, yeni ortaya çıkan sorunlara daha hızlı tepki verebilir ve kullanıcıları üzerinde daha az fark ve etki ile değişiklik yapabilirler.

Monero ve Zcash’den Forklanan Projelere Örnek

Komodo

Komodo, Zcash kaynak kodu halka açıldıktan sonra ancak ZEC’den önce başlatıldı. Komodo, yeni ağ başlatmak için Antara Çerçevesini ve Blockchain geliştirme için tam özellikli bir test ortamını (KMD Labs) kullanıma sundu. Ayrıca, daha küçük zincirleri Bitcoin güvenliği ile güvence altına alan Gecikmeli İş Kanıtı (DPOW) adlı bir mekanizmaya da öncülük ettiler. Komodo, AtomicDEX‘in genel beta sürümünü piyasaya sürerek hem Android hem de iOS kullanıcıları için kullanılabilir hale getirdi.

Komodo, projelerin Akıllı Zincirler olarak adlandırılan kendi zincirlerini oluşturmasını sağladı. Bu akıllı zincirler, bir dizi başka özelliğin yanı sıra bir gizlilik modülü ekleme seçeneğine sahip, ancak bu tamamen isteğe bağlıdır.

Hush

Hush, kısa süre önce kod tabanlarını ZEC çatallı koddan aldı ve KMD’nin önceki sürümünden türetilen bir kod tabanına taşıdı. Hush, kullanıcıların posta listelerine benzer şekilde ZK teknolojisini kullanarak iletişim kurmaları için bir araç olan Hushlist’i piyasaya sürdü. Bu, gazeteciler, ihbarcılar veya başkalarıyla iletişim kurması gereken herkes tarafından gizliliğe duyarlı bir şekilde kullanılabiliyor.

PirateChain

PirateChain, işleyen herhangi bir ağın en büyük anonimlik kümesine sahiptir ve şu anda bir Devre Dışı Bırakma perspektifinden gizliliği alan tek ZEC türevi kod tabanıdır. PirateChain ayrıca KMD ekosisteminin de bir üyesidir.

Blur

Blur, Monero’nun kod tabanından bir fork olarak karşımıza çıkıyor. Her iki zincir de varsayılan olarak Devre Dışı Bırakma gizliliğini seçer. Blur, özel madencilik donanımı konusunda, tipik olarak görülen “ASIC direnci” idealinden oldukça farklı bir bakış açısı sağlar. ASIC direnci, son zamanlarda Coinbase gibi kuruluşların sevmediği bir durum olduğundan pek destek göremedi.

Gizlilik Odaklı Blockchain Ağları ve Protokoller

Farklı Bir Sistem, Aynı Gizlilik Odağı: DASH

2014 yılında başlatılan DASH, kullanıcının işlemlerinin CoinJoin kullanarak anonim ve özel olup olmayacağını seçmesine izin veren bir kripto para birimidir. Bu özellik, fonlarınızın kökenini gizleyerek çalışır. Özelliği kullanmayı seçmek, işlem ücretini biraz arttırmakta ancak birçok farklı işlemden geçerek gizliliğini artırtmaktadır. DASH bunu, ana node adı verilen yenilikçi bir merkeziyersiz sunucu ağı kullanan bir karıştırma protokolü aracılığıyla yapar. DASH’in sunduğu diğer bir özellik ise, işlemleri kredi kartı kadar hızlı gerçekleştirebilen Anında Gönderme özelliğidir.

Horizen

Horizen (ZEN), Bitcoin’e benzer şekilde çalışan gizlilik korumalı Z-Adresleri ve genel T-Adresleri sunar. Ancak, bir Z-Adresinden T-Adrese para göndermek, alınan tutarı gösterecektir. Horizen ayrıca anonimliği geliştirmeye yardımcı olan geniş bir node ağına sahiptir. Bu Horizen’i işlemleri arasında çok daha merkeziyetsiz kılar.

Peki Ya Tornado Cash?

Tornado Cash bir fork veya Blockchain değildir. Bir protokol olan Tornado Cash, Ethereum ağı üzerinde çalışır ve çoklu adres protokolü ile yapılan işlemleri takip edilemez hâle getirir. Ancak diğerlerinde olduğu gibi Tornado Cash de klasmanındaki tek proje değildir.

Blender.io

Blender.io, yeni kripto yatırımcıları için kullanıcı dostu arayüzde sahip bir platformdur. Piyasadaki en popüler kripto mikserlerinden biri olarak kabul edilmektedir ve kullanıcıların teknik bilgiye sahip olmadan bile işlemleri gerçekleştirmelerini sağlar. Ayrıca kullanıcı arayüzünün kullanımı ve etkileşimi oldukça kolaydır. Blender.io, her kullanıcının her işlem için ödenecek tutarı seçme hakkına sahip olacağı yüzde 0.5 ila yüzde 2.5 arasında bir hizmet ücreti alarak işlemlerin mikslenmesini kolaylaştırır.

UniJoin

Unijoin, işlemleri havuzdaki diğer kişilerle karıştırmak için CoinJoin teknolojisinden yararlanan bir mikser hizmetidir. Şu anda yalnızca Bitcoin işlemlerini destekleyen proje, yakın zamanda Ethereum, Litecoin ve Tether için de mikser hizmetlerini platformlarına entegre etmeyi planlıyor. 

UltraMixer

Ultramixer, işlemler için bir Bitcoin adresi karışımı kullanarak yüksek derecede gizlilik sunan en iyi kripto karıştırma platformlarından biridir. Sistem, hızlı ve güvenilir bir işlem sağlar ve ödeme onaylandıktan sonra çok az miktarda komisyon alır. Çalışma prensibi Tornado Cash ile oldukça benzer ancak Ethereum yerine Bitcoin üzerinde çalışan bir protokoldür.

Anonymix

Anonymix, tonlarca özellik sunan ve yeni başlayanlar için oldukça uygun olan bir başka popüler kripto mikserdir. Anonymix‘in en iyi yanı, hız ve düşük işlem ücreti ile birlikte gelmesidir. Kripto varlıklarını hem sıcak hem de soğuk depoda tutan yüksek kapasiteli bir mikser olarak kabul edilmektedir. Mikser, aynı anda 180 BTC’yi aynı anda işleyebilir. Platform ayrıca birden fazla cüzdandan para yatırarak karışımın güvenliğini artırabilir. Bu da Tornado Cash alternatifi arasında yer almasının bir diğer sebebidir.

Yazar: Cem Arslan Kurt

OKX’ten Rekor OKB Yakımı

Kripto para borsası OKX‘in rekor miktarda OKB yakımı gerçekleştirdiği belirtildi. OKX‘in 244 milyon dolarlık OKB yakımı yaptığı ifade edildi. Borsa, piyasanın gidişatına göre yakım yapacağını ifade etmişti. OKX, 244 Milyon Dolarlık OKB Yaktı OKX, rekor miktarda OKB tokenı’nı geri aldı ve yaktı. Dune verilerine göre oken arzından 244 milyon dolarlık 5,5 milyon OKB çıkarılmış oldu. ...

Bağlantıyı kopyala