Bitcoin (BTC) $ 62,057.63 0.21%
Ethereum (ETH) $ 2,424.81 0.15%
BNB (BNB) $ 563.11 0.22%
Solana (SOL) $ 143.33 0.94%
XRP (XRP) $ 0.531656 0.58%
Cardano (ADA) $ 0.350666 1.35%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109433 0.08%
Al veya Sat Paribu

Hızlı Ama Merkezi: Offchain Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Blockchain teknolojisi günümüzde başta bankacılık ve finans olmak üzere birçok alanda aktif olarak kullanılıyor. İlk olarak Bitcoin ile kendisini öne çıkaran teknolojinin mazisi esasında çok daha öncelere dayanıyor ancak biz Bitcoin’in popülaritesinin bu denli artması ile gün hayatımında karşılaştık. Ancak her ne kadar Bitcoin zincir üstü bir yapıya (onchain) olsa da her ağın böyle olduğunu söylemek yanlış olur. Öyle ki merkezi kripto para borsaları kendi içlerinde bir veri deposu gibi çalışan offchain sistemler kullanırlar. Peki Offchain nedir? Gelin izah edelim.

Hızlı Ama Merkezi: Offchain Nedir?

Offchain Nedir?

Bitcoin ve Ethereum Blockchain ağlarında alışkın olduğumuz üzere onchain ağlar, diğer kullanıcılar tarafından kolaylıkla takip edilebilir ve incelenebilir. Bununla birlikte onchain ağlar, bu ağların bizzatı olarak kendisi olduğu için doğrulaması da yapılabilmektedir. Ancak offchain’de durum bu şekilde çalışmaz.

Genellikle borsalar tarafından kullanılan Offchain yapısı, varlığın zincir dışında hareketi temsil eder. Örnek vermemiz gerekirse; bir borsaya varlığınızı yatırmak istediğinde sizin için o anda oluşturulan adres bir offchain adresidir. Sistem varlığınızı borsanı soğuk cüzdanlarını aktarır ve kendi içerisindeki offchain sistem varlıklarınızı kaydeder. Böylelikle merkezi borsalarda yapılan işlemler Blockchain ağının kendisine kaydedilmez ve blok bekleme süreleri ve işlem ücretleri gibi dezavantajlardan kurtulmuş olursunuz. Diğer taraftan bu işlemler gerçek Blockchain ağına kaydedilemediği için varlıklarınızı borsalara emanet etmiş olacağınızdan borsalara güvenmek zorundasınızdır.

Geçmiş birçok borsanın kullanıcılarının varlıklarını çalabilmesinin sebebi tam olarak budur.

Diğer taraftan bu tarz offchain ağlarda yapılan işlemler çok daha hızlı ve ucuzdur. Kullanıcıların varlıklarını güvendikleri bir borsaya aktarması ve işlemlerini orada gerçekleştirmesi, hem ağın üzerindeki yükü azaltır hemde yatırımcının hızla hareket edebilmesine olanak tanır. Ancak her ne olursa olsun kripto dünyasının en büyük ve en önemli öğüdünü söylemeden geçmeyelim.

“Not Your Keys, Not Your Coins”

Yazar: Cem Arslan Kurt

Blockchain Teknolojisi ve Sosyal Fayda

“Blockchain’in devrim niteliğindeki potansiyeli büyük ölçüde –özellikle finans alanında-  test edilmiş olsa da sosyal konularda olası uygulamaları ve sürdürülebilirlikte yaşanan zorlukları çözmedeki yeteneği henüz çok keşfedilmedi “ düşüncesinden yola çıkan Avrupa İnovasyon Konseyi’nin (European Innovation Council, EIC) başlattığı  “Sosyal Fayda için Blockchain” programının/yarışmasının sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Kazanan projelere geçmeden önce, geri plandaki gelişmelere ve ...

Bağlantıyı kopyala