Bitcoin (BTC) $ 62,147.65 0.14%
Ethereum (ETH) $ 2,422.59 0.20%
BNB (BNB) $ 566.30 1.78%
Solana (SOL) $ 143.53 0.01%
XRP (XRP) $ 0.533126 0.11%
Cardano (ADA) $ 0.352238 0.35%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109992 0.82%
Al veya Sat Paribu

Türkiye’nin Dijital Türk Lirası Çalışmaları | CBDC’ler Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

https://www.youtube.com/watch?v=H25W7GZq6zc
Paylaş:

Çiğdem Ceylan‘ın sunumuyla Kripto Bülten’in yeni bölümü yayında. Bu hafta Kripto Bülten’de, Türkiye’nin Dijital Türk Lira çalışmalarını derledik.

Kripto para endüstrisi için de önemli bir alan olan Merkez Bankası Dijital Para Birimi yani Central Bank Digital Currency diğer bir deyişle CBDC, ülkelerin dijital para birimlerine verilen bir isimdir. Ülkelerin merkez bankaları ulusal para birimlerini dijitalleştirilerek bir nevi kripto para haline getiriyor. CBDC’ler ülkenin yasal para birimini dijital olarak temsil eden ve genellikle dağıtık defter teknolojisi tabanlı olan token’lardır.

Çoğu CBDC, kripto paralar ile aynı teknolojiyi kullansa da, iki varlık sınıfı bazı noktalarda birbirinden ayrılıyor.

Bildiğiniz üzere Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar, çoğu kişinin erişim sağlayabildiği ve işlem kaydedebildiği, izne dayalı olmayan açık Blockchain ağlarını temsil ediyor. Tamamen merkeziyetsiz bir yapıya sahip bu tür kripto paralar, herhangi bir kişi veya oluşum tarafından kontrol edilmiyor. CBDC’ler ile kripto paralar bu noktada farklılık gösteriyor.

Çoğu CBDC projesi tıpkı Bitcoin gibi Blockchain teknolojisine dayalı olsa da, bu Blockchain ağları izne dayalı, yani yalnızca seçili kişi ve oluşumların erişim sağlayabileceği veya değişiklik yapabileceği ağlardır. Bu nedenle kripto paralardaki durumun aksine bu oluşumlar, istedikleri işlemleri bloke edebilme, hesapları dondurma ve adresleri engelleme yetkisini elinde bulunduruyor. 

Ayrıca CBDC projeleri, bir yasal parayı temsil ettikleri için altın ve döviz rezervleri tarafından desteklenecek şekilde geliştiriliyor.

CBDC’ler ülkelerin merkez bankası tarafından geliştirildiklerinden dolayı yasal para statüsüne sahiptir ve merkez bankalarının denetimi altına girer.

Yazar: Sena Karakılıç

Türk Patent ve Marka Kurumu’na 267 Kripto Para İçin Başvuru Yapıldı

Türk Patent ve Marka Kurumu’na şimdiye kadar 267 kripto para için marka başvurusunda bunulduğu bildirildi.  Bir Sabah haberine göre, Türk Patent ve Marka Kurumu’na içinde dikkat çekici isimlere sahip olan birçok kripto para birimi ismi de dahil olmak üzere 267 marka başvurusu yapıldı. Kurumun finansal ve parasal hizmetler kategorisi altında yapılan başvuruların ilki 2021 yılında ...

Bağlantıyı kopyala