Bitcoin (BTC) $ 61,976.61 0.50%
Ethereum (ETH) $ 2,405.51 1.21%
BNB (BNB) $ 561.43 0.94%
Solana (SOL) $ 142.25 1.10%
XRP (XRP) $ 0.527312 0.97%
Cardano (ADA) $ 0.349201 1.66%
Dogecoin (DOGE) $ 0.108952 0.17%
Al veya Sat Paribu

İnternetin Yeni Döneminde Web3 Şirketi Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Web3 üzerinde çalışmalar devam ediyor olmasına rağmen, web3 özellikle 2021 yılından itibaren hızla benimseniyor. Özellikle NFT’lerin, DeFi’nin, kriptonun ve diğer Blockchain tabanlı uygulamaların kullanıcılar tarafından daha çok ilgi görmesinin ardından web3 alanı da gelişiyor. Peki web3 şirketi nedir?

Web3 Nedir?

Web3 şirketlerine giriş yapmadan önce web3’ün ne olduğunu ele almakta yarar var. Web3 terimi (ya da web 3.0) ilk olarak 2014 yılında Ethereum’un kurucu ortağı Gavin Wood tarafından kullanıldı. İnternetin ilk yinelemesi olan Web 1.0 sadece bir internet sitesinin okunmasına ya da görüntülenmesine izin verdi. Web 2 ise bugün bildiğimiz anlamdaki web olarak karşımıza çıktı. Bu internet siteleri üzerinde sosyal medya platformları üzerinden diğer kişilerle bağlantı kurabildik ve çok daha fazlasını yapabildik.

Web3 ise ademi merkeziyetçiliği benimsiyor ve kullanıcıları tarafından inşa edilip, işletiliyor ve sahipleniyor. Kısacası Web 1 ya da Web 2’nin aksine Web3, gücü şirketlerden ziyade kullanıcılara veriyor.

internetin yeni doneminde web3 sirketi nedir 2

Web3 şirketleri Nelerdir?

Web3 şirketinin net bir tanımı olmasa da özünde web3 şirketlerini web2 şirketlerinden ayıran bir sizi faktör bulunuyor. İlk olarak şirketler ademi merkezi merkeziyetçiliğe odaklanıyor. Ardından tipik veri sahipliği süreçlerinden bir adım geriye gidiyor. Çoğu web3 şirketi, kullanıcılarından kişisel verilerini paylaşmasını istemiyor. Bunun yerine platformda oturum açmak için kripto cüzdanlarının bağlanması yetiyor. Web3 şirketleri ayrıca yapay zeka, makine öğrenimi, NFT’ler, kripto ve diğer Blockchain tabanlı teknolojilere odaklanıyor. Bilinmesi gereken web3 şirketlerini ise şöyle sıralayabiliriz;

OpenSea

internetin yeni doneminde web3 sirketi nedir 3

OpenSea, dünyanın en büyük NFT pazar yeri olarak karşımıza çıkıyor. 2017 yılında kurulan OpenSea, gözetim altında olmayan, eşler arası bir NFT pazarıdır. Kullanıcıların NFT’leri basmasına, satın almasına ve görüntülemesine olanak tanır. En azından teoride platform üzerindeki varlıkları hiçbir merkezi varlık kontrol edemez. Sunduğu geniş NFT yelpazesi nedeniyle OpenSea, web3’ün Amazon’u olarak isimlendirmek mümkündür.

Magic Eden

internetin yeni doneminde web3 sirketi nedir 4

NFT’ler için önde gelen NFT pazarlarından birisi olan Magic Eden, Solana NFT’lerini hedefliyor. Solana ağındaki merkezi olmayan bir NFT pazarı olan Magic Eden, 1.6 milyar dolarlık bir işlem hacmine sahip.

Immutable

internetin yeni doneminde web3 sirketi nedir 5

2018 yılında kurulan Immutable, yeni nesil web3 oyunlarına güç veren NFT’ler için lider bir Katman 2 çözümü olan Immutable X’in arkasındaki şirket olarak karşımıza çıkıyor. Şirket ayrıca Blockchain temelli oyunlar sunan Animoca Brands tarafından da destekleniyor.

Yazar: Burak Köse

Ünlülerin Kripto Endüstrisine Girişi Neleri Değiştirdi?

Kripto endüstrisine olan ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor. Belirli bir potansiyele sahip olan kripto endüstrisi, daha geniş kitlelere ulaşmak adına ünlü isimlerle de ortaklıklar kuruyor. Peki kripto endüstrisinin ünlü kişilerle ortaklığa gitmesi sektörü nasıl etkiliyor? Ünlülerin Kriptoya İlgisi Artıyor Yeni finansal dönem olarak gösterilen kripto endüstrisi büyümeye devam ediyor. Bazı ünlüler, sadece ortalama ...

Bağlantıyı kopyala