Bitcoin (BTC) $ 61,991.61 0.41%
Ethereum (ETH) $ 2,412.89 0.29%
BNB (BNB) $ 562.70 1.28%
Solana (SOL) $ 142.24 0.58%
XRP (XRP) $ 0.530854 0.54%
Cardano (ADA) $ 0.349421 0.61%
Dogecoin (DOGE) $ 0.10923 0.31%
Al veya Sat Paribu

Digital Identity Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Dijital kimlik, kişilerin farklı dijital ortamlarda kim olduklarını ispatlamaya yarayan kimlik bilgilerinin yer aldığı bir uzantısı olarak tanımlanmaktadır.

Dijital kimliğin prensipleri: yüksek mahremiyet, güven, erişilebilirlik, kullanıcı odaklılık, kullanılabilirlik, denetlenebilirlik, taşınabilirlik, esneklik, kalıcılık ve şeffaflıktır. Bu özellikler sayesinde resmi işlemler, sosyal medya hesapları, dijital bankacılık, dijital alışveriş gibi pek çok alanda güvenle kullanılabilmektedir.

Dijital kimlik genellikle gerçek kişilerin kimliklerinin doğrulanması temeline odaklanmaktadır. Bunun yanında kurumsal dijital kimlik uygulamaları da önem taşımaktadır.

Kurumsal dijital kimlik, şirketler arasındaki işlemlerdeki blokzincir ağları üzerinde yapılacak kurumsal işlemlerin güven unsurlarının yaratılması açısından önemlidir. Dijital kayıtlar, sorumlu olan yetkili birimleri tarafından doğrulanıp onaylanarak daha yüksek güvenlik seviyesine erişmektedirler.

dijital kimlik 1

Dijital Kimlik Doğrulama

Dijital kimlik doğrulama, gönderilen bilgi ile onaylanmış bilgiyi eşleyerek, kişinin iddia ettiği kişi olup olmadığını doğrulamaktadır.  Kimlik doğrulama süreci önemlidir. Birinin bizim adımıza izinsiz işlem gerçekleştirmesini, sahte kimlik oluşturmasını veya kimlik doğrulama sürecinde hile yapmasını engelleyebiliriz. Belge doğrulama, yüz tanıma, biyometrik doğrulama gibi birçok yöntem vardır. Gelişen teknoloji sayesinde belgeler sisteme çevrimiçi yüklenir ve kişinin kimlik belgesinin görseli alınır. İleri seviye kimlik doğrulama algoritmaları belgelerin sahte olup olmadığını belirler ve görseli analiz eder.

Kimlik doğrulama hem çevrimiçi hem çevrimdışı gerçekleşebilen bir süreçtir. Banka ve diğer birçok kurumda, kimlik doğrulama süreci KYC (Know Your Customer) olarak bilinmektedir. Kimlik doğrulama, doğrulamanın yapılma şekline ve işletmeye bağlı olarak farklı yollarla yapılabilir. Bu doğrulama hem çevrimiçi hem de yüz yüze gerçekleştirilebilir. Çevrimiçi yöntemle, sistemin istediği belgeler adım adım yüklenir ve işlem tamamlanır. Yüz yüze işlemde ise belgeler doğrudan kurumlara veya işletmelere teslim edilerek yapılabilir.

Dijital Kimlik Oluşturma

Kimliklerin temel kullanım amacı, kullanıcının dijital dünyada da varlığını fiziksel dünyadaki gibi kanıtlayabilmesini sağlamaktır.

Dijital kimlik oluşturmaya yardımcı olabilecek bilgilerin örnekleri şunlardır:

  • Kullanıcı adı ve şifre
  • Satın alma davranışı veya geçmişi
  • Doğum tarihi
  • Sosyal Güvenlik numarası
  • Elektronik işlemler gibi çevrimiçi arama etkinlikleri
  • Tıbbi geçmiş

Bu içerikler genellikle kişinin gerçek bilgileridir.

Yazar: Beyza Özütükenmez

Kripto Borsası Bitpanda, Yüzlerce Personelini İşten Çıkarttı

Geçtiğimiz günlerde İspanya genişlemesini duyuran Avrupalı kripto para borsası Bitpanda, kripto para piyasalarından yaşananlardan dolayı zor günler yaşıyor. Bitpanda tarafından yapılan açıklamada, yüzlerce personelin işten çıkartıldığı açıklandı. Bitpanda, İşçi Çıkartan Son Kripto Borsası Oldu Avusturya merkezli kripto para borsası Bitpanda, yayımladığı son blog gönderisinde şirketin sürdürülebilirliğinin sağlanması için çalışan sayısını düşürdüğünü açıkladı. Bitpanda kripto borsasının ...

Bağlantıyı kopyala