Bitcoin (BTC) $ 61,979.61 0.29%
Ethereum (ETH) $ 2,418.99 0.07%
BNB (BNB) $ 562.89 0.05%
Solana (SOL) $ 143.20 0.67%
XRP (XRP) $ 0.531046 0.33%
Cardano (ADA) $ 0.34943 1.22%
Dogecoin (DOGE) $ 0.108856 0.31%
Al veya Sat Paribu

Sanal Para Nedir, Sanal Para Birimleri Nelerdir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Sanal para, kâğıt ya da madeni paralar gibi bir değeri ve satın alma gücü olan ancak yalnızca sanal ortamda kullanılabilen ve fiziksel olarak ‘ele alınamayan’ bir para çeşididir. Sanal paralar geleneksel paranın tüm özelliklerini taşımanın yanı sıra kendine özgü yenilikleriyle belirli farklılıklara sahiptir.

Sanal para birimleri yasalarla düzenlenmiş varlıklar olmadıkları için, özellikle kullanıcılar açısından birçok risk faktörü bulunmaktadır. Tüm bu risklere rağmen, geleneksel ödeme araçlarına göre sağladıkları faydalarla sanal para birimleri
giderek daha çok tercih edilir hale gelmişlerdir.

Sanal paraların özellikleri ve yapısı kullanıcılarına yüksek işlem hızı ve işlem kolaylığı sağlamaktadır. Elektronik para, sanal para, dijital döviz veya elektronik döviz olarak da adlandırılır.

Sanal paraların da farklı türleri vardır. Bazı sanal paralar, elektronik ortamda biriktirilerek her türlü alışverişte kullanılabilirken, bazıları ise yalnızca belirli platformlarda geçerlidir. Sanal paralar, bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar gibi teknolojik cihazlar aracılığıyla internet üzerinden alınabilir, biriktirilebilir ya da bir başkasına transfer edilebilir.

Sanal Para 1

Sanal Para Birimleri Nelerdir?

Son dönemlerde sanal paralara olan ilgi artmıştır ve yatırım da bu alanlara kaymıştır.

Üç ana sanal para birimi türü vardır: Dönüştürülebilir para birimi, kapalı para birimi, eşler arası para birimidir.

  • Dönüştürülebilir para birimi: Kripto para borsaları ve Bitcoin ATM’leri dönüştürülebilir para birimi için değişim aracıdır.
  • Kapalı para birimi: Sadece sanal topluluklarda bulunur ve reel ekonomiyle herhangi bir bağlantısı yoktur.
  • Eşler arası para birimi: Merkezi bir bankacılık otoritesi tarafından oluşturulmayan para birimlerinin değişimini ifade etmektedir. Özellikle yaygın bir uygulaması Bitcoin gibi kripto paralar sayesinde gerçekleşmektedir. Sanal para birimleri taraflar arasında elektronik olarak aktarılır. Eşler arası alışverişler, bireylerin bir finansal kuruma gitmeye gerek kalmadan para birimlerini hesaplarından başkalarının hesabına taşımasına izin verir.

Sanal paranın avantajlarından bahsedecek olursak şu şekilde sıralamamız uygun olur:

  • Sanal paralar ile yapılan tüm işlemler sanal ortamda kayıt altına alındığı için şeffaf bir sistemdir.
  • Sanal para ile yapılan alışverişlerde ödeme işlemi, üçüncü bir tarafın onayı beklenmediği için daha hızlı ve pratiktir. 
  • Üçüncü bir tarafa komisyon ve hizmet bedeli ödenmediği için sanal para ödemelerinde bir masraf ortaya çıkmaz.

Yazar: Beyza Özütükenmez

Mark Zuckerberg’ün Metaverse Aşkı Halen Sürüyor

Meta’nın metaverse aşkı, adını Facebook’tan Meta‘ya dönüştürmesinden bu yana oldukça karışık bir şekilde devam ediyor. Özellikle son dönemde yaptığı metaverse yatırımlarının boşa düşmesi ve işten çıkarmaların yapılması sonrası tepkiler üzerine çeken Meta, metaverse konusunda “başarısız” olarak nitelendirilmeye başladı. Ancak Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, metaverse’e olan inancını sürdürüyor. Mark Zuckerberg’ün Metaverse’e Aşkı Devam Ediyor Meta CEO’su ...

Bağlantıyı kopyala