Bitcoin (BTC) $ 61,991.61 0.41%
Ethereum (ETH) $ 2,412.89 0.29%
BNB (BNB) $ 562.70 1.28%
Solana (SOL) $ 142.24 0.58%
XRP (XRP) $ 0.530854 0.54%
Cardano (ADA) $ 0.349421 0.61%
Dogecoin (DOGE) $ 0.10923 0.31%
Al veya Sat Paribu

Deprem Faciasında Hayat Kurtaran Teknolojiler

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Ülkemizin geçirdiği korkunç deprem felaketi sonrası bir yandan yaraları sarma sürecindeyiz. Bir yandan da bu olaydan nasıl bir ders çıkarabilir ve gelecekte neler yapabiliriz onları sorguladığımız aşamadayız.

İşte tam da bu noktada BTC Haber ailesi olarak üstümüze düşeni yapıyor ve sizler için bu deprem faciasında teknolojinin nasıl kullanıldığını derliyoruz. 

Çünkü bu tarz olağanüstü hallerde teknolojinin doğru kullanılabildiği ve uygulanabildiği durumda ne kadar etkili bir “hayat kurtarıcı” olabileceğini şüphesiz hepimiz tüm çıplaklığıyla hissettik.

En basit haliyle Twitter gibi bir sosyal medya platformunun bile hayat kurtarma ve yardım amacı için örgütlenmede ne kadar güçlü bir iletişim aracı olabileceğini görmüşken, afet odaklı yazılımların enkaz altındakilere ne gibi faydalar sağlayabileceğine daha da yakından bakmak gerektiğine inanıyoruz.

İşte bu hafta özel bültende hayat kurtaran teknolojileri getireceğiz karşınıza. 

Haritalama Teknolojisi

İnsan vücudundan coğrafi bölgelere kadar, her türden haritayı hazırlamak, analiz etmek ve dağıtmak için kullanılan ekipman ve teknikler olarak tanımlanabilecek haritalama teknolojisi, afet zamanlarında oldukça kullanışlı olabiliyor. Bu teknolojiyle uydular aracılığıyla, yardıma ihtiyacı olan bölgeler belirlenerek felaketten etkilenen bölgenin ayrıntılı görüntüleri ve haritaları sağlanabilirken hasarın boyutu hakkında bilgi sağlanmasıyla karar vericilerin yardım çabalarına öncelik vermesine yardımcı olunabiliyor.

Bu kapsamda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Birleşmiş Milletler (BM), Twitter üzerinden insani acil durumlarda uydu görüntü analizi sağlayan UNOSAT acil durum haritalama hizmetini etkinleştirdiğini duyurdu. Ayrıca, w (EMS) de etkinleştirilerek depremden etkilenen bölgelerde hizmete sunuldu.

FINDER 

NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı ve İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü ile iş birliği içinde geliştirdiği FINDER aracı, deprem gibi felaketlerin ardından enkaz altında kalan insanların yerini tespit edebiliyor.

Yazar: Sena Karakılıç

BlockFi, Müşteri Para Çekme İşlemleri İçin Tarih Verdi

Kripto kredi platformu BlockFi’nin iflas mahkemesi süreci devam ediyor. BlockFi tarafından yapılan son açıklamada, müşteri para çekme işlemleri için tarih açıklaması yapıldı. BlockFi, Para Çekme İşlemlerini Tekrar Başlatma Planlarını Açıkladı Kripto kredi verme platformu BlockFi, geçtiğimiz yıl FTX kripto para borsasının çöküşü sonrasında para çekme işlemlerini askıya almak zorunda kalmıştı. Şirket tarafından yapılan son açıklamada, ...

Bağlantıyı kopyala