Bitcoin (BTC) $ 61,901.59 0.13%
Ethereum (ETH) $ 2,416.01 0.36%
BNB (BNB) $ 562.46 1.04%
Solana (SOL) $ 142.48 0.08%
XRP (XRP) $ 0.529275 0.22%
Cardano (ADA) $ 0.349312 0.59%
Dogecoin (DOGE) $ 0.10881 0.42%
Al veya Sat Paribu

ABD’deki Dava, Binance Türkiye’yi Nasıl Etkiler?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Kripto para borsası Binance‘in yaşadığı sorunların ardından gözler Türkiye’deki birimine çevrildi. ABD emtia düzenleyicisi CFTC, Binance’in birçok yasağı ihlal ettiği gerekçesiyle dava açmıştı. Söz konusu davanın Binance’in başını çok fazla ağrıtabileceği belirtiliyordu. Uzmanlar CFTC tarafından açılan davaların daha ağır sonuçları olabileceğini söylemişti. CFTC Başkanı Benham, borsaya karşı hızlı hareket edilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Borsanın Türkiye’de de arka kapılarını kullanıp kullanmadığı merak ediliyor. Binance, Türkiye’de yasak olan marjin işlemlerde Türkçe dil desteğinin sessiz sedasız geri getirdi. Avukat Burçak Ünsal, SPK’nın ilerleyen dönemlerde borsa ile ilgili bir aksiyon alabileceğini ifade etti.

Binance Davasinin VIPleri Belli Oldu1

ABD’deki Davanın Ardından Gözler Binance Türkiye’de

ABD’nin Binance‘e yönelik suçlamaları arasında paravan şirket, vergi kaçakçılığı, kara para aklama, terör finansmanı gibi çeşitli iddialar bulunuyor. Borsanın VIP müşterilerine uyumluluk kontrollerinden kurtulmaları için tavsiye verdiği belirtilmişti. Ayrıca kara para aklama ve terör örgütlerinin de borsayı aktif bir şekilde kullandığı kaydedilmişti. Binance’e açılan davanın Türkiye ayağını nasıl etkileyeceği ise en çok merak edilenler arasında yer alıyor. ABD’de borsaya yönelik suçlamaların ardından kullanıcılar, Türkiye ve diğer ülkelerde de bu tip yöntemlerin kullanılıp kullanılmadığını sorgulamaya başladı.

Cointelegraph Türkiye’den Hazal Orta’nın haberine göre Binance Türkiye marjin işlem yapmam mümkün değil ancak global uygulamasında bu işlemler yapılabiliyor. Mart 2021’de marjin işlemlerde Türkçe dil desteğinin kaldırılırken, 2 yıl sonra sessiz sedasız geri geldi. Türkiye’de yasal olmayan işlemleri New York ve İstanbul Baroları avukatı Burçak Ünsal yanıtladı. Ünsal, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin 01 Aralık 2017 tarihinde aracı kurum ve bankalara gönderdiği mektupta sanal para birimlerine dayalı spot ve türev işlemler yapılmaması gerektiği hususunun duyurulduğuna dikkat çekti.

Ünsal, Sermaye Piyasası Kurulu’nun bu konuda henüz kamuoyuna açıklanmış bir kararı veya görüşünün bulunmadığını söyledi. Ayrıca Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelikte de kripto varlıkların sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyeceği belirtiliyor. Türev araçları ve kaldıraçlı alım satım işlemlerini düzenleme ve denetleme yetkisinin SPK’ya ait olduğunu vurgulayan Ünsal, “Sermaye Piyasası Kanunu madde 99 uyarınca Kuruldan izin alınmaksızın kitle fonlama platformları aracılığıyla halktan para toplandığına veya Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla, yurt dışında kaldıraçlı işlem ve kaldıraçlı işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araç işlemleri yaptırıldığına ilişkin bilgi edinilmesi halinde, SPK başvurusu üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ilgili internet sitesine erişimi engeller” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan Binance‘in böyle bir izin alıp almadığı bilinmiyor. SPK ise henüz Binance’e yönelik bir adım atmadı. Ünsal, Binance‘in SPK tarafından takip ediliyor olabileceğini söyledi ve ilerleyen dönemlerde bir aksiyon alınabileceğini vurguladı.

Yazar: Göker Bilgiç

El Salvador’a İhtiyatlı Yaklaşmak Gerek

Bitcoini resmi para birimi haline getiren ve 150 milyon dolarlık Bitcoin satın alacağını açıklayan El Salvador hiç kuşkusuz dünya para tarihine geçecek adımlar attı. Ancak El Salvador’un 39 yaşındaki genç Başkanı Nayib Bukele ve başlattığı Bitcoin deneyine ihtiyatlı yaklaşmamız gerekiyor. Elbette IMF ve Dünya Bankası bu deneyi sevmedi diye değil. El Salvador’un sosyolojik yapısı ve ...

Bağlantıyı kopyala