Bitcoin (BTC) $ 62,147.65 0.14%
Ethereum (ETH) $ 2,422.59 0.20%
BNB (BNB) $ 566.30 1.78%
Solana (SOL) $ 143.53 0.01%
XRP (XRP) $ 0.533126 0.11%
Cardano (ADA) $ 0.352238 0.35%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109992 0.82%
Al veya Sat Paribu

Security Token Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Security token, geleneksel hisse senetlerinin (security) blockchain teknolojisiyle dijitalize edilmiş halidir. Geleneksel finansal sistem karşısında yenilikleriyle dikkat çeken kripto para piyasası kullanıcılarına hisse senetleri alanında da hizmetler sunuyor. Security token’ler kripto paralardan farklı değerler olarak dikkat çekiyor. Gelişimine hızla devam eden blockchain alanında gelecekte daha fazla yenilikler göreceğimiz çoğu uzmanın ortak görüşünü yansıtıyor. Bu içerik boyunca Security token’lerin ne demek olduğunu konuşacağız. Bu varlıkların bildiğimiz kripto paralardan farklarına ve kripto para ekosistemindeki yerine de bu içerikte değineceğiz.

Blockchain, yakın tarihin en hızlı büyüyen dijital teknolojilerinden birisidir diyebiliriz. Bu yeni teknoloji finansal alanda devrim olma niteliği taşıyor. Merkezsizlik fikrini bu teknoloji sayesinde çok sayıda sektörün benimsediğini görüyoruz. Teknolojinin bu denli popüler oluşunun baş aktörü hiç şüphesiz Bitcoin (BTC). Tarihteki ilk kripto para birimi Bitcoin’in başlangıç yılı olan 2009’dan bu yana blockchain teknolojisi gelişmeye devam etti ve birçok yeniliğe ev sahipliği yaptı. Security token’ler yani hisse senetlerinin bu teknolojiyle buluşması da bu yeniliklerden birisi. Bitcoin ilk çıktığında kripto paraların temel mantığı bir para birimi olma fikrine dayanıyordu. Ancak bu mantığın zamanla büyük değişimler yaşadığını söyleyebiliriz. Hatta “kripto para birimi” terimi artık biraz demode kaçıyor. İlk coin arzı (ICO) etkinliklerinin yükselişi piyasaya çok sayıda yeni kripto para çıkarmıştı. Bu etkinliklerin ardından ETH blockchain ağının da yardımıyla piyasaya çok sayıda token dahil oldu. Bu token’lerin her birinin birer kullanım alanı bulunuyor. Zamanla bu kullanım alanları eskiden olduğundan daha geniş sınırlara ulaştı diyebiliriz. İşte Security token’ler bu sınırların vardığı boyutu ifade ediyor.

STO

Security Token ve Kripto Para Ekosistemi?

Piyasa hakkında yorumlarda bulunan uzmanların görüşleri, gelecekte Blockchain alanında çok daha farklı yeniliklerin olacağına işaret ediyor. Söz konusu yenilikler arasında security token’lerin (hisse senedi token’lerinin) ağırlık göstereceği ifade ediliyor. Geleneksel piyasalarda işlem gören hisse senetlerinin blockchain teknolojisiyle buluşması anlamına gelen bu yenilik iddialara göre ekosistemin geleceğine yön verecek. Kripto para piyasası daima sürprizlerle dolu bir yer olarak faaliyetlerini sürdürdü. Bu yüzden uzmanların görüşlerinin tam anlamıyla gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini kestirmek güç. Bu dev ekosistemde kullanıcıları kötü ya da iyi çok sayıda sürprizin beklediği görülüyor. Ancak piyasanın nabzını tutmak adına bu tür iddiaların da farkında olmak gerekiyor.

Security Token Fiyatı Nedir?

Bir security token’in fiyatı genellikle ilişkilendirildiği menkul değerin fiyatına göre değişiyor. Bu yüzden bir security token’in fiyatını belirleyecek çok sayıda etmenin varlığına işaret edebiliriz. Geleneksel menkul değer piyasalarının blockchain teknolojisiyle bir araya gelmesi anlamına gelen bu yenilik gelecekte nelerin olabileceğine işaret ediyor. Blockchain gibi güçlü bir teknolojinin büyük bir potansiyelinin bulunduğunu bu gerçekler sayesinde bir kere daha anlıyoruz.

Security Token Nasıl Çalışmaktadır?

Bir security token esasen geleneksel menkul kıymetlerin dijital bir biçimidir. Bu geleneksel menkul kıymetleri yazının başından veri hisse senedi olarak ifade ediyoruz. Ancak piyasa yatırımcıların kullanımında çeşitli türlerde menkul kıymet yatırım araçlarının varlığını biliyoruz. Bu menkul kıymetlere örnek olarak hisse senetleri, tahviller, ETF’ler, opsiyonlar ve vadeli işlemleri gösterebiliriz. Teorik olarak bu değerlerden herhangi biri bir security token olmak için uygundur. Yakın gelecekte menkul kıymet tokenlerinin, hisse senetlerine ve diğer geleneksel menkul kıymetlere çok uygun bir alternatif ve rakip olarak hizmet etmesi mümkün görünüyor.

Security token

Bununla birlikte, güvenlik belirteçlerinin kripto para birimleriyle tam olarak aynı şey olmadığını idrak etmek önem arz ediyor. Kullanıcıların bu konuda kafası karışabiliyor. Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC) ve Bitcoin Cash (BCH) gibi kripto para birimleri kendi blok zincirlerinde faaliyet veriyor. Security token’ler ise mevcut bir blok zincirinde çalışır, yani bir security token Ethereum (ETH) blok zincirinde çalışabilir. Aslında Ethereum, security token’lerin işlem görmesi için en yaygın olarak kullanılan blok zinciridir. Birçok şirket, token’lerin işlevselliği için akıllı sözleşmelerden faydalanarak Ethereum blok zincirinde security token’ler oluşturuyor. Bu ağda faaliyet gösteren token’ler Ethereum’un meşhur kripto para standardı ERC-20’yi kullanıyor.

Security token’lere sahip olan kullanıcılar, token’in sağladığı blockchain olanaklarından yararlanabilir. Örneğin token ETH ağını kullanıyorsa ve bir ERC-20 token’iyse, kullanıcılar bir kripto paraya sahip olmanın çoğu avantajını elde edebilir. Buna göre bu token’lerin stake etme ya da ağlarının oylanmasına olanak verme gibi işlevleri olabilir. Bu tür olanaklar yatırımcılarına çok sayıda avantaj getirebiliyor. Bu şekilde menkul kıymet token sahipler çok sayıda avantaja sahip olabilir. Piyasada çeşitli isim ve niteliklerde security token’ler yer alıyor.

STOO

Security Token Nasıl Satın Alınır?

Security token satın almak standart kripto paraların satın almaktan biraz farklı. Tıpkı ilk halka arz (IPO) etkinliklerinde olduğu gibi security token’ler de ilk menkul kıymet arzı (STO) etkinlikleri gerçekleşiyor. STO’lar menkul değerlerini blockchain üzerinde kullanıcılarıyla buluşturuyor.  STO’ların tarihinin 2017 yılına dek uzandığını görüyoruz. Yani security token’ler yeni bir teşebbüs değil. Çeşitli şirketler hisse senetlerini yenilikçi blockchain teknolojisi üzerinden kullanıcılara sunuyor. Kullanıcılar yatırım yapmak istedikleri security token’leri araştırıp STO’lara katılarak bunu yapabilirler. Ya da security token sahibi olan kullanıcılardan doğrudan bu token’ler de temin edilebilir. Kripto paralara oranla security token’ler biraz daha geleneksel menkul değerlere benziyor. Bu durumda belirli yasal gerekliliklerin bu değerler için de geçerli olduğunu söylemek mümkün.

Yazar: Ömer Uçar

MDS, COVID Test Sertifikaları için Blockchain Teknolojisi Kullanıyor

Koronavirüs salgını neredeyse iki yıldır hayatımızda. Hükümetler, vatandaşların normal yaşama dönebilmeleri için çözümler aramaya devam ediyor. Koronavirüs dediğimizde COVID-19 testleri de akla gelen ilk detaylardan biri. Bu testlerde sahtecilik haberleri de zaman zaman karşımıza çıkıyor. Meksikalı tıbbi hizmetler şirketi MDS Mexico da söz konusu sahteciliğin önüne geçmek için yeni bir adım attı. MDS’de artık COVID ...

Bağlantıyı kopyala