Bitcoin (BTC) $ 62,147.65 0.14%
Ethereum (ETH) $ 2,422.59 0.20%
BNB (BNB) $ 566.30 1.78%
Solana (SOL) $ 143.53 0.01%
XRP (XRP) $ 0.533126 0.11%
Cardano (ADA) $ 0.352238 0.35%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109992 0.82%
Al veya Sat Paribu

Stopaj Vergisi Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Genel olarak özellikle çalışan kısmında çok fazla karşılaşmadığımız terimlerden birisi olan stopaj vergisi, birçok kişi tarafından merak ediliyor ancak ekonomik olarak önemli bir yer teşkil ediyor. Bir vergi ödeme türü olan stopaj vergisi, genel anlamda iki amaca hizmet ediyor. Gelin stopaj vergisi nedir ve ne için alınır inceleyelim.

Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz üzere stopaj verginin iki amacı vardır. Birincisi verginin tahsilatını kolaylaştırıp verimi artırmak, ikicisi ise küçük matrahların vergi yükümlülüğünden kaçınmasına engel olmaktır. Diğer vergi türlerinin aksine kazanç sağlayan yerine bizzat gelir kaynağından alınan stopaj vergisinden kaçınmak pek mümkün değildir.

stopaj vergisi nedir2

Peki Stopaj Vergisi için Kesinti Nedir?

Her vergi türünde olduğu gibi stopaj vergisinin geçerlilikleri ve sınırları da kanunlar çerçevesince belirlenmiştir. Stopaj vergisinde, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15. ve 30. maddelerinde vergi kesintisi yapılacak ödeme türleri aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

  • İş yeri kira ödemeleri
  • Serbest meslek ödemeleri
  • Gider pusulaları
  • Personele yapılan ücret ödemeleri
  • Kâr payları

Bunların dışında bir diğer önemli husus ise stopaj vergisinin nasıl hesaplanması gerektiğidir. Öyle ki stopaj vergisi nedir sorusundan çok genelde burada kafalar karışmakta. Kısaca özetlememiz gerekirse stopaj vergisini hesaplama işlemi her yıl güncelenen vergi oranları ve brüt ücret baz alınarak hesaplanmaktadır. Kira stopaj vergisine yapılan kesinti oranı yüzde 20 olduğundan kesinti, brüt kira tutarının yüzde 20’sine ya da beşte birine oranlanması yoluyla bulunabilir. 

Ücret stopajı ise brüt ücretin, SGK kesintisi sonrası kalan tutar üzerinden tahsil edilir.

Yazar: Cem Arslan Kurt

iShares’in Bitcoin ETF dosyasında kritik BlackRock detayı!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) spot Bitcoin ETF başvurularına vereceği yanıt merakla beklenirken varlık ihraççıları başvuru dosyalarını art arda güncellemeye başladı. Son dakikalarda VanEck ve Valkryie, S-1 kodlu dosyaları güncellerken iShares’in SEC’e sunduğu son belgede BlackRock’ın Bitcoin satın aldığı ortaya çıktı. Başvuru belgesinde yer alan bilgilere göre 27 Ekim 2023 tarihinde bir tohum ...

Bağlantıyı kopyala