Bitcoin (BTC) $ 61,902.59 0.02%
Ethereum (ETH) $ 2,414.41 0.57%
BNB (BNB) $ 562.10 1.41%
Solana (SOL) $ 142.83 0.62%
XRP (XRP) $ 0.529842 0.32%
Cardano (ADA) $ 0.349035 0.23%
Dogecoin (DOGE) $ 0.108667 0.64%
Al veya Sat Paribu

İsviçre, Toptan Bir CBDC Başlatmaya Çok Yakın

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), İsviçre Ulusal Bankası (SNB) ve İsviçre borsası SIX Exchange, toptan bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) entegrasyonunu test etti. Bu test ile birlikte İsviçre, CBDC piyasaya sürmeye bir adım daha yaklaştı.

İsviçre CBDC için Bir Testi Daha Tamamladı

İsviçre‘de önde gelen 3 kuruluş, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) entegrasyonu için bir prototip oluşturdu. Oluşturulan bu prototipe 5 ticari banka da dahil edildi. Bu arada 3 kuruluş şöyle sıralanıyor: Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), İsviçre Ulusal Bankası (SNB) ve İsviçre borsası SIX Exchange. Dahil edilen 5 banka ise Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, Hypothekarbank Lenzburg ve UBS’den oluşuyor.

Bu arada söz konusu CBDC‘yi, bir merkez bankası tarafından çıkarılan ve perakende banka hesaplarına giren dijital para birimiyle karşılaştırmamak gerekiyor. İsviçre daha önce böyle bir dijital para birimi planı olmadığını da açıklamıştı.

isvicre toptan bir cbdc baslatmaya cok yakin 2

Testteki para birimi ise finansal piyasa altyapılarını birbirine bağlamak ve işlemleri kolaylaştırmakla için kullanılacak.

Bu yöntem geleneksel finansa bağlı kalmaya da yardımcı olacak.

BIS İnovasyon Merkezi Başkanı Benoît Cœuré yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Merkez bankası parasındaki yerleşim de dahil olmak üzere mevcut finansal sistemin en iyi unsurlarını korumak ve potansiyel olarak yeni faydaların kilidini açmak için inovasyondan yararlanılabileceğini gösterdik. Dağıtılmış defter teknolojisi ana akım haline geldikçe, bu her zamankinden daha alakalı hale gelecek”

Project Helvetia isimli toptan CBDC prototipinin üçüncü aşamasının başlayıp başlamayacağı ise şimdilik belli değil.

Aralık 2021’de üç gün boyunda gerçekleştirilen test, bir özel sektör şirketi tarafından işletilen ve sahip olunan DLT platformunda, toptan CBDC ihraç etmenin operasyonel olarak mümkün olduğunu kanıtlamış oldu.

Yazar: Hazal Orta

Bitcoin, Silvergate Gölgesinde ‘Tatsız’

Kripto paralar haftanın ilk işlem gününe Silvergate gölgesinde başladı. Kripto para piyasası toplam değeri geçen hafta yaşanan düşüşün ardından 1.022 trilyon dolara geriledi. Bitcoin ise 22 bin doların altını test etti. Kripto dünyası geçen hafta Silvergate skandalı ile sarsıldı. Kripto odaklı banka Silvergate, yıllık mali tablolarını açıklamayı ertelemişti. Bankanın bu adımı iflas endişelerini tetikledi. Kripto ...

Bağlantıyı kopyala