Bitcoin (BTC) $ 61,969.60 0.24%
Ethereum (ETH) $ 2,418.39 0.03%
BNB (BNB) $ 562.72 0.03%
Solana (SOL) $ 143.04 0.66%
XRP (XRP) $ 0.531269 0.44%
Cardano (ADA) $ 0.349317 1.67%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109024 0.07%
Al veya Sat Paribu

Bakanlık Gelire Endeksli Senet İhracını Başlattı

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu gece açıklayacağını söylediği, ekonomik sıkıntıları önlemek adına ilk adımını attı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonomiyi düzeltmek için gelire endeksli senet ihracını başlattı.

Gelire Endeksli Senet Nedir?

Gelire Endeskli Senet ihraçlarında getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmiştir.

hazine bakanligi gelire endeksli senet ihracini baslatti 2

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.” denildi. Bakanlık GES’lerin sadece gerçek kişilere sunulacağını belirtti. Bakanlık açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES’ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir. Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir. İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır. Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.

Kur Korumalı Hesap enstrümanından farklı bir enstrüman olan Gelire Endeksli Senet İhracı, bir tahvil ve bono ihracı olarak değerlendirilebilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın döviz kuru ve enflasyonun düşürülmesi ve ekonominin iyileştirilmesi için atacağı diğer adımlar şimdilik bilinmiyor.

Tüketici Kredilerine Vade Sınırı Geldi

Hazine Ve Maliye Bakanlığı’nın ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan da (BDDK) yeni bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada “Tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının, kredi tutarı elli bin Türk Lirasının üzerinde yüz bin Türk Lirasının altında olan krediler için 24 ay, yüz bin Türk Lirasının üzerinde olan krediler için 12 ay olarak belirlendiği” duyuruldu. BDDK açıklamasında ayrıca, “Limiti yirmi beş bin Türk Lirasının altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde yirmisi; limiti yirmi beş bin Türk Lirasının üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde kırkı olarak belirlenmesine, karar verilmiştir.” ifadesini kullandı.

Yazar: Burak Köse

Kapitalizm Bitti. Peki Yerine Ne Koyacağız?

Uzun zamandır bildiğimiz ve beklediğimiz kriz geldi çattı: Korona virüsünün ve Putin’in Suudilerle petrol savaşının sadece gelişini hızlandırdığı mali kriz, statükonun zaten patlamak üzere tasarlanmış karşılıksız para balonunun patlamasını başlattı. Hepimiz artık bu olayları “gerçek zamanlı” olarak yaşamaktayız. Bir taraftan tüm bunları kamuoyunun gözünden bir nebze gizleyen dünya virüs salgını var. Okullar online eğitime dönüyor, ...

Bağlantıyı kopyala