Bitcoin (BTC) $ 61,902.59 0.02%
Ethereum (ETH) $ 2,414.41 0.57%
BNB (BNB) $ 562.10 1.41%
Solana (SOL) $ 142.83 0.62%
XRP (XRP) $ 0.529842 0.32%
Cardano (ADA) $ 0.349035 0.23%
Dogecoin (DOGE) $ 0.108667 0.64%
Al veya Sat Paribu

ABD ve Çin, Küresel Dijital Para Birimi için Yarışıyor

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Küresel rezerv para birimi denince akla tabii ki ABD geliyor. ABD doları, uzun yıllardır küresel rezerv para birimi olarak kullanılıyor. Ancak, gelişen dünyada bunun da değişeceği düşünülüyor. Şimdilerde ABD ve Çin arasında küresel dijital para birimi ile ilgili sessiz ama derinden ilerleyen bir rekabet var.

ABD ve Çin Küresel Dijital Para Birimi Konusunda da Rekabette

2014 yılından beri Çin, kendi yerel para biriminin dijital versiyonu üzerinde çalışıyor. Bu yıl Çin Halk Bankası, 30’dan fazla büyük şehirde yeni CBDC için beta testlerine başladı. Haziran ayında 200.000 vatandaşa, 200 yuan dolu dijital cüzdan verildi.

ABD ve Çin dışında, başka ülkelerde kendi CBDC’leri için çalışmalar yapıyor. Bunların arasında İsveç ve Uruguay’ı sayabiliriz. Kendi CBDC projelerini araştıran ülkeler arasında Fransa, Brezilya, Güney Afrika, Kanada, Rusya ve Güney Kore’yi sayabiliriz. Ancak, hiçbiri Çin’deki kadar ilerleme kaydedemedi.

abd ve cin kuresel dijital para birimi icin yarisiyor 2

Diğer taraftan ABD‘nin gözü de Çin’deki CBDC’de. Konuyla ilgili konuşan ABD Hazine Bakanlığı‘na bağlı bir kaynak şunları söyledi:

“Çin’in CBDC’sinin başlangıçta beklenenden çok daha az ‘ilerici’ olduğunu biliyoruz. Yeni bir CBDC yerine, daha çok sayısallaştırılmış bir yuan. Çin’in e-CNY (dijital yuan) ile amacının doların küresel rezerv para birimi statüsüne saldırmak olduğundan oldukça eminiz, ancak bunun ne kadar etkili bir iş olduğunu bilmiyoruz”

22 Eylül günü Fed Başkanı Jerome Powell’a, küresel dijital para birimiyle ilgili endişelerinin olup olmadığına Powell şu yanıtı vermişti:

“Bu konuda bilinçli bir karar verebileceğimiz bir yere gitmemizin ve bunu hızlı bir şekilde yapmamızın önemli olduğunu düşünüyorum. Geride olduğumuzu düşünmüyorum. Bunu hızlı yapmaktan çok, doğru yapmak önemli. Biz dünyanın rezerv para birimiyiz ve bence bu analizi yapmak ve bu kararı vermek için iyi bir yerdeyiz.”

Powell aynı zamanda ABD’nin birkaç hafta içinde kendi CBDC’si için de düğmeye basabileceğini söylemişti. Ancak şimdilik bu hamlenin ne zaman geleceğini kestirmek zor.

Çin’in emin adımlarla ilerlettiği çalışmalarının yanında ABD’nin CBDC‘si bu dünyaya nasıl bir giriş yapacak ve yarışın galibi kim olacak zaman içinde göreceğiz.

Yazar: Hazal Orta

Bitcoin önde, kripto arkada: Yükselişin ardında ne var?

Kripto para piyasasında toparlanma yükselişleri başladı. Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), son 24 saatte yüzde 10 yükseldi. BTC’nin 50.000 dolar desteğinden uzaklaşması, kripto yatırımcılarında heyecan yarattı. Küresel piyasalarda başlayan toparlanma dalgası kripto endüstrisine de sekti. Japon borsası Nikkei 225, büyük bir çöküşün ardından geçtiğimiz gün pozitif seyir izledi. Krizin erken bittiğine yönelik düşünceler kriptoya ...

Bağlantıyı kopyala