Bitcoin (BTC) $ 61,956.60 0.27%
Ethereum (ETH) $ 2,417.87 0.04%
BNB (BNB) $ 562.82 0.80%
Solana (SOL) $ 142.65 0.54%
XRP (XRP) $ 0.530657 0.28%
Cardano (ADA) $ 0.349755 0.91%
Dogecoin (DOGE) $ 0.108762 0.19%
Al veya Sat Paribu

ABD ve Mt. Gox’un Elindeki Bitcoin’ler

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Kripto para piyasaları dün mesnetsiz bir iddia ile sarsıldı. Blockchain analiz şirketi Arkham, yanlışlıkla Mt. Gox ile ABD‘nin Bitcoin (BTC) satışına başladığını paylaştı. Arkham, Bitcoin uyarılarıyla ilgili ‘hata düzeltme’ sonrası doğrulama işlemi gerçekleştirdiğini açıkladı. Küçük bir kullanıcı kümesi ile paylaşılan bilgi, kısa sürede yayıldı ve panik satışlarına yol açtı. Bitcoin, yüzde 9’u aşan düşüşle 30 bin dolardan 27 bin 250 dolara kadar çekildi. Ethereum, 1.960 dolardan 1.800 doların altına sarktı. Kripto piyasası kırmızıya döndü, altcoin’ler daha sert düşüşler kaydetti. Peki, Mt. Gox ile ABD haberi neden böyle bir korkuya yol açtı? İşte Mt. Gox ile ABD’nin elinde bulunan BTC’ler

Bitcoinde Yon Arayisi Devam Ediyor2

Mt. Gox ile ABD’nin Ne Kadar Bitcoin’i Var?

2014 yılında hack’lenen kripto para borsası Mt. Gox‘un elinde bulunan kripto varlıkların piyasaya ne zaman gireceği uzun zamandır konuşuluyor. Borsa, yaşanan kayıplar nedeniyle kullanıcıların mağduriyetlerini karşılamak için harekete geçmişti. Borsanın alacaklı kayıtları 6 Nisan’da sona ererken, ödemelerin 31 Ekim’de başlayacağı bildirilmişti. Mt. Gox kayyumu, nisan ayında yaptığı açıklamada geri ödemelerin zaman alacağını bildirmişti.

Mt. Gox, o dönemlerde BTC işlemlerinin yüzde 70’inden fazlasını elinde bulunduruyordu. Borsanın elinde halihazırda 142 bin BTC (3.9 milyar dolar), 143 bin BCH (18 milyar dolar) ve 69 milyar Japon yeni (523 milyon dolar) bulunuyor. Varlıkların ne kadarlık kısmının dağıtılacağı bilinmiyor ancak ödemeler, kripto ve fiat bir arada yapılacak.

Borsa, alacağı olanlara ödemelerinin ilk 200 bin yenlik kısmını nakit yapacak. 200 bin yenin üzerindeki miktarlar ya kripto ya da nakit olarak ödenecek. Son kararı alacaklı verecek. Kripto ile talep edenlere yüzde 29 nakit, yüzde 71 kripto varlık ile ödeme yapılacak.

Mt. Gox’un dağıtacağı varlıkların piyasayı olumsuz etkileyebileceği üzerinde duruluyor. Bunun ana nedeni olarak BTC ve diğer varlıkların o dönemki fiyatı ile günümüz fiyatı arasındaki fark gösteriliyor. Borsanın ödemeleri hangi aralıklarda yapacağı ise henüz tam olarak netleşmiş değil.

Bitcoin’de ABD Tehlikesi

Piyasadaki düşüşü tetikleyen bir diğer iddia ise ABD‘nin elindeki kripto varlıklar oldu. ABD, 14 Mart’ta 216 milyon dolara karşılık gelen 9 bin 861 BTC’yi satmıştı. ABD’nin elinde Silk Road, Bitfinex ve James Zhong’dan el koyduğu toplamda 165 bine yakın BTC bulunuyor.

2010 yılında kurulan darknet pazarı Silkroad’ın kurucusu Ross Ulbricht’in bilgisayarından 150 bini aşkın BTC’nin kurtarıldığı belirtiliyor. ABD, 2014 yılından bu yana Silkroad operasyonundan ele geçirilen kripto varlıkları belirli dönemlerde satıyor. Bitfinex hack’lenmesiyle çalınan kripto varlıklar ise şubat ayında ele geçirilmişti. Operasyonda yaklaşık 94 bin BTC’ye el konulmuştu.

ABD, 2022 yılında James Zhong isimli bir hacker’ı yakaladı. Hacker’a ait olan ve Silk Road ile bağlantılı 50 bin BTC’ye daha el koydu. Mart ayındaki BTC satışı, Zhong operasyonda ele geçirilmişti. Geriye kalan 41 bin BTC’nin de bu yıl satılması planlanıyor. Söz konusu rakam bugün itibarıyla 1.19 milyar dolara karşılık geliyor.

Uyanan Cüzdanlar Aktif Hale Geliyor

Diğer yandan kripto paralardaki yükseliş ile birlikte uyuyan cüzdanlar yeniden aktif hale geldi. 9 yıl uyuyan bir BTC cüzdanından 2.071 BTC (60 milyon dolar) çıkışı yaşandı. Daha sonra 10 yıldır hareketsiz olan cüzdandan 279 BTC (7,8 milyon dolar) taşındı. Son olarak 12 yıldır atıl olan cüzdandan 1.000 BTC başka bir cüzdana aktarıldı. 2014 yılında Ethereum ön satışına katılan bir cüzdan ise 7,7 yıl sonra aktif hale geldi.

Yazar: Göker Bilgiç

Türkiye’de Kriptopara Borsalarına Regülasyon Gelir mi? FATF Tavsiyeleri Neler?

Türkiye’de genellikle kriptopara borsası olarak da ifade edilen ve blokzincir tabanlı çeşitli kripto varlıkların alım-satımına aracılık eden birçok platform bulunuyor. Uygulamada, bu platformların birçoğu bir anonim şirket olarak kuruluyor ve herhangi bir düzenleyici veya denetleyici otoriteden izin veya lisans almaksızın kripto para varlıkların alım-satımına aracılık ediyor. Genel kanı, kriptopara borsalarının hiçbir düzenlemeye tabi olmadığı yönünde. ...

Bağlantıyı kopyala