Bitcoin (BTC) $ 62,085.63 0.14%
Ethereum (ETH) $ 2,416.00 0.14%
BNB (BNB) $ 563.17 1.24%
Solana (SOL) $ 142.66 0.58%
XRP (XRP) $ 0.529448 0.94%
Cardano (ADA) $ 0.350905 0.36%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109523 0.06%
Al veya Sat Paribu

Bir Servis Olarak NFT: QAFNFT

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Web3 meselesi gündeme geldiğinden beri konuştuğumuz başlıklardan biri de oyun endüstrisinin bu alanda konumlanması oldu. Olmasına oldu ama küçük bir problemimiz vardı. Kökünü 80’lerin Cyberpunk akımından alan, kripto paraları, blokzinciri, NFT’leri önüne katarak büyüyen bu ekosistemin temel unsurlarıyla oyun endüstrisinin nispeten farklıydı.

Biraz daha somutlaştıralım. Örneğin 80’lerden beri olan kaygılardan biri “gizlilik ve mülkiyet” oldu. Kullanıcılar dijital varlıklarının mülkiyetine sahip olsun ve kullanıcıyı koruyan gizlilik sağlanabilsin. Teknik açıdan baktığımızda bir başka mesele de ölçeklenebilirlik, işlem ücretleri, farklı blokzincirler arası uyumlu çalışabilme gibi konular oldu. Bu noktadan baktığımızda görebiliyoruz ki Web3 ekosisteminin kendi başına fazlasıyla kompleks olan sosyal ve teknik meseleleri vardı. Ana motivasyonu farklı bir endüstri olan bir kişinin burada konumlanmaya çalışması bir top toplayıcının kupa final maçında oyuna katılmak istemesi gibi absürt kalabiliyordu.

Bunu oyun endüstrisinde de gördük. Web3 ekosistemindeki finansal zenginliği gören ve blokzincir endüstrisi dışındaki kişiler bu alana hızlıca kayıp, masada konumlanmak istedi. Fakat kazın ayağının öyle olmadığını kısa sürede farkettiler. Karşılaştıkları paradigma değişimini okumakta zorlanırken bu mahallenin yabancısı olduklarını deneyimlediler. Yine bu süreçte farkedilen şu oldu. 

Bizim oyun endüstrisinin Web3 ekosistemi ile bütünleşme serüvenine tanıklık etmemiz için sadece ürünlere değil bu ürünlerin geliştirildiği sağlam altyapılara da ihtiyaç var. Çünkü internet endüstrisinde hangi projenin başarılı olacağını bilmek pek mümkün değil. Google’ın dahi koca bir kapanan projeler mezarlığı var. Bu noktada benim de çok dikkatimi çeken bir yerli girişimden bahsetmek istiyorum.

bir servis olarak nft qafnfta

Qafnft.com isimli platform oyun geliştiricilere, içerik oluşturuculara ve oyun topluluklarına dijital varlıkları entegre etmek ve yönetmek için gerekli kripto destekli değeri ve araçları sağlayan bir akıllı sözleşme platformu. Projenin arkasındaki BarakaTech hem blokzincir hem de oyun endüstirisinde bir çok proje geliştirmiş deneyimli bir ekip. Doküman sistemleri, ödeme sistemleri gibi konularda blokzincir teknolojisinin kullanımıyla ilgili elde ettikleri tecrübeleri Qafnft projesine aktarmışlar.

bir servis olarak nft qafnftas

Projede zincir altyapısı olarak Polygon ve Binance Smart Chain’de yer alıyor. Ama ilerleyen zamanlarda farklı blokzincirleri de dahil etme planları var.

Bu API’yi kullanarak REST Apı desteği, NFT‘ler üzerindeki tüm eylemlerin izlenebilmesi, ERC-20, ERC-721, ERC-1155 gibi kontratların oluşturulması, kategorize edilmesi, özel bir kriz durumunda felaket butonu ile işlemleri sonlandırma gibi destekler mevcut. 

Geliştiriciler https://docs.qafnft.com/ adresinden dokümantasyonu inceleyebiliyor. Burada, yetkilendirme, oyun, ağ, kontratlar, cüzdan sağlayacıları, hata kodları, oyun oturumları gibi özelleşmiş bölümler mevcut. Çalışmalarınızı gerek test ağlarında gerekse ana ağlarda yayınlayabiliyorsunuz. Muhtemelen burada oluşacak verilerle ileride bir arama motoru da elde edilebilecek. Kim bilir belki de en kullanışlı NFT arama motoru Türkiye’den çıkar.

NFT konusunda yerli girişimlerin çıkması önemli ama bu tarz toprağı, zemini oluşturmaya yönelik yerli teknolojilerin çıkması çok daha önemli. Bu anlamda beni çok mutlu etti, umarım Ankara Üniversitesi NFT dersinde de ekibi bir gün misafir eder ve enerjilerinden öğrencilerin de faydalanmasını sağlarız.

bugraayan

Yazar: Buğra Ayan

Vitalik Buterin’den 3AC Kurucusuna Göndermeli Paylaşım

Ethereum‘un tepe ismi Vitalik Buterin, Twitter üzerinden sık sık paylaşımlar yapıyor. Buterin’in son paylaşımı da Gitcoin ile ilgili oldu. Ancak Vitalik Buterin, Gitcoin ile ilgili tweetinde Three Arrows Capital’in (3AC) kurucusu Zhu Su’ya da gönderme yaptı. Vitalik Buterin’den 3AC Kurucusuna Gönderme Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, kripto ile ilgili şirketlere ve yatırımcılare, küçük geliştiricilerin kendi projelerini ...

Bağlantıyı kopyala