Bitcoin (BTC) $ 61,971.60 0.29%
Ethereum (ETH) $ 2,410.57 0.33%
BNB (BNB) $ 562.47 1.06%
Solana (SOL) $ 142.40 0.83%
XRP (XRP) $ 0.529341 0.74%
Cardano (ADA) $ 0.349417 0.85%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109406 0.31%
Al veya Sat Paribu

BitClout Kurucusundan Merkeziyetsiz Sosyal Ağ: DeSo

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

BitClout’un gizemli kurucusu bugün itibariyle kimliğini açıkladı. Diamondhands takma adıyla tanınan kurucu, ‘Decentralized Social’ (DeSo) adlı yeni bir blockchain ağının lansmanını da yaptı. Nader Al-Naji, 2018 yılında kapanan Stablecoin girişimi Basis’in de kurucusuydu.

Nader Al-Naji’nin kapanan girişiminden sonra yatırımcılar, Al-Naji‘yi yeni girişiminde de 200 milyon dolarlık yatırımla destekledi.

Destekleyen yatırımcılar arasında; Andreessen Horowitz (a16z), Sequoia, Social Capital, TQ Ventures, Coinbase Ventures, Winklevoss Capital, Polychain Capital, Pantera Capital, ve Arrington Capital gibi önemli şirketler yer alıyor. Diğer yatırımcılar ise şöyle sıralanıyor; Blockchange Ventures, Distributed Global, Blockchain.com Ventures, Hack Ventures ve Reddit Kurucu Ortağı Alexis Ohanian.

Merkeziyetsiz Sosyal Ağ Tanıtıldı

Geleneksel sosyal medya platformlarındaki rahatsız edici sorunları düzeltmeyi önemsediklerini söyleyen Al-Naji, “Bence çoğu için mesele sadece para kazanmak değil, bugün sahip olduğumuzdan daha iyi bir kamu söylemi platformu yaratmaktı” dedi.

BitClout‘un kurucusuna göre Twitter, Facebook ve Instagram gibi merkezileşmiş platformlar, kamu söylemlerini kontrol ediyor. Kendi oluşturmadıkları içeriklerden kâr elde ediyor. Yeni sosyal ağ ise sosyal medyayı herkes tarafından erişilebilir ve para kazanılabilir hale getirmeyi hedefliyor.

bitclout kurucusundan merkeziyetsiz sosyal ag deso 2

DeSo Nedir, Nasıl Çalışır?

DeSo blockchain, hem profiller ve gönderiler oluşturma gibi geleneksel sosyal medya özellikleri, hem de token ve NFT gibi blockchain teknolojisine özgü özellikleri destekliyor. Bu özellikler içerik oluşturucuların para kazanmasına olanak sağlayabiliyor.

Bu blockchaini ya da üzerine kurulmuş olan uygulamaları kullanmak isteyenlerin yerel kripto para birimi olan DESO tokenine sahip olması gerekiyor. Buradaki genel amaç; DESO’ya olan talebi artırmak ve bu blockchainde mümkün olduğunca fazla etkinlik sağlamak.

Al-Naji’ye göre, DeSo ne kadar açıksa ve geliştiriciler tarafından ne kadar fazla uygulama oluşturulursa, o kadar fazla işlem akar. Bu da doğrudan DESO tokenini değerlendirir.

DESO daha önce CLOUT (BitClout) olarak isimlendirilmişti. Şimdi ise DeSo blockchainin piyasaya sürülmesiyle yeniden adlandırıldı.

Al-Naji, 200 milyon dolarlık finansman turunun DESO tokeni satılarak güvence altına alındığını söyledi. 

DeSo blockchainde birçok uygulama yer alıyor. Bunlar arasında BitClout’u, NFT pazaryeri polygram.cc’yi ve Clubhouse benzeri bir uygulama olan Clubrooms’u sayabiliriz.

Al-Naji konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Desteklenen uygulamalar, reklamlardan ziyade paraya dayalı özelliklere dayanıyor ve bu özelliklerin para kazanma açısından çok daha verimli olduğunu kanıtlıyor.”

Yazar: Hazal Orta

Arbitrum Nedir?

Bu yazımızda en popüler katman-2 protokollerinden Arbitrum nedir konusuna ve bu protokolü eşsiz kılan konulara yakından bakacağız. Ethereum, merkezsiz uygulamalar (dApps) için en popüler blockchain ağı. Ancak son yıllarda Ethereum’un benimsenme oranının da artmasıyla ağda ölçeklenebilirlik sorunları ortaya çıktı, işlem ücretleri astronomik seviyelere yükseldi. Bazıları Ethereum’daki ölçeklenebilirlik sorunları için en iyi çözümün zincir üstü ayarlamalar ...

Bağlantıyı kopyala