Bitcoin (BTC) $ 62,078.63 0.27%
Ethereum (ETH) $ 2,422.63 0.09%
BNB (BNB) $ 563.20 0.05%
Solana (SOL) $ 143.84 0.47%
XRP (XRP) $ 0.530615 0.46%
Cardano (ADA) $ 0.350071 0.91%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109289 0.53%
Al veya Sat Paribu

Bitcoin’in Şifresi

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Tuhaf bir şekilde bu yıl Bitcoin hakkında daha önce pek konuşulmayan bir endişe sık sık gündeme gelmeye başladı. Birçok kişiden duydum. Diyorlar ki: “Bitcoin iyi hoş ama şifremi unutursam her şeyi kaybediyormuşum, bankada şifremi unutsam bir şekilde geri döndürüyorlar, öyleyse bu Bitcoin’e güvenilmez”

Özellikle ‘Private key’ ‘Özel Anahtar’ yani fon transferi yapmanızı sağlayan şifre, Bitcoin’de çok önemlidir. Bir şekilde özel anahtarınıza erişimi kaybederseniz, evet gerçekten Bitcoin’lerinize de sonsuza kadar elveda dersiniz.

Böyle ‘hüzünlü’ hikayeler kripto para camiasında da meşhurdur. Örneğin Büyük Britanya’da Galler’in Newport kentinde yaşayan mühendis James Howells, 2013’te bozuk olan bir hard diski çöpe atacağına, içinde 7.500 Bitcoin olan sağlam bir hard disk’i çöpe attı. Böylece özel şifrelerini ve Bitcoin’lerine erişimi de kaybetti. 2013’te bile en kötü 525 bin dolar değeri olan Bitcoinler bugün 345 milyon dolara alıcı buluyor!

Bu durum merkezi finansal sistemine göre bir dezavantaj mı? Kamuoyunda genel olarak bu soruya verilen cevap, evet kesinlikle bir dezavantaj. Şahsen ben de çok dağınık biriyimdir. Şifrelerimi her an kaybedebilirim. Benim gibiler için elbette büyük sıkıntı olabilir.

Ancak bir ürünün meydana getirdiği bazı yan etkiler ya da getirdiği bazı zorlukları değerlendirirken, ürünün toplamda getirdiği faydayı da göz önünde bulundurmak gerekir.

Bitcoin’de şifrelerinizi kaybederseniz fonlarınızı da kaybedersiniz. Ancak gerekli güvenlik önlemlerini alırsanız, normalden daha dikkatli olursanız, normal saklama yöntemlerinin dışında da şifre bilgilerinizi çeşitli yedekler alarak saklarsanız problem çıkma olasılığını minimuma indirebilirsiniz.

Sonuçta Bitcoin ürününde merkezi finans sisteminde asla elde edemeyeceğiniz bir hizmet bir işlev elde ediyorsunuz. Bitcoin orta ve uzun vadede sizin çalışarak edindiğiniz değerleri koruyor. Ayrıca verimli bir tarla gibi, adeta erken dönemde bir teknoloji şirketine yatırım yapmış gibi tasarruf ettiğiniz ekonomik değeri inanılmaz oranlarda da büyütüyor.

Mayıs 2010’da ilk defa Bitcoin fiziki pazarda bir işlem için kullanıldı. 25 dolar değerinde 2 pizza için 10 bin Bitcoin ödeme yapıldı. Yani bir Bitcoin fiyatı 0,0025 dolardı. Oysa bugün Bitcoin 46.000 dolar civarında işlem görüyor. Yani 3-4 defa %60 ila 90 düşüş yaşamış olmasına rağmen bugün dolar karşısında değerini tam 18,4 milyon kat arttırmış durumda!

Bu kadar kuvvetli, tarihte görülmemiş bir değer saklama hizmeti aldığınızda bazı handikapları fazla önemsememek şahsen bana mantıklı geliyor. Bitcoin aynı zamanda yavaş, sokakta alışveriş yapabileceğiniz bir teknoloji de değil. Bunu dert etmediğim gibi şifre konusunu da kara kara düşünmüyorum. Buna göre tedbirlerimi almak en doğrusu gibi geliyor.

Klasik merkezi finans sistemi evet şifremi kaybedersem bana tekrar şifre sağlayabiliyor. Ancak benim asıl ihtiyacım olan çalışarak elde ettiğim ekonomik değeri korumak. Oysa klasik sistem bana sadece değerimi korumak konusunda bile yardımcı olamıyor.

erkanoz

Yazar: Erkan Öz

Binance ve SEC, Müşteri Fonlarını Geri Taşımak için Anlaştı 

Binance, Binance.US ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kısa vadede yalnızca Binance.US çalışanlarının müşteri fonlarına erişebilmesini sağlayacak bir anlaşma duyurdu. Daha önce SEC, Binance US‘nin varlıkları denizaşırı yerlere taşıyabileceğinden endişe duyduğunu dile getirmişti. Bu gerekçeyle hareket eden düzenleyici kurum, ABD merkezli borsanın varlıklarının dondurulmasını talep etti. Binance US‘nin avukatları ise böyle bir kararın ölüm ...

Bağlantıyı kopyala