Bitcoin (BTC) $ 61,976.61 0.50%
Ethereum (ETH) $ 2,405.51 1.21%
BNB (BNB) $ 561.43 0.94%
Solana (SOL) $ 142.25 1.10%
XRP (XRP) $ 0.527312 0.97%
Cardano (ADA) $ 0.349201 1.66%
Dogecoin (DOGE) $ 0.108952 0.17%
Al veya Sat Paribu

Dipten Alıp Tepeden Satmak Mümkün Mü?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

En düşükten alıp en yüksekten satmak imkansıza yakındır. Çünkü yatırım aracının nerede dip yaptığı nerede zirveye ulaştığını tahmin etmek traderların yani mesleği finansal piyasalarda sürekli al-sat yapmak olan kişilerin bile yapamadığı bir şey…

Yapmanız gereken şey en dibi ve en tepeyi aramak değildir. Kendi belirlediğiniz dip ve tepe noktasını belirleyip buna göre pozisyon almaktır. İnsan beyni zor tatmin olan bir mekanizma…örneğin bir yatırım aracında ciddi düşük fiyatlar seyrederken “Acaba alsam mı, daha da düşer mi?” sorusu akılları kurcalar. Fiyatlar yükselirken de “Daha da yükselir mi, beklesem mi?” sorusu akıllardadır. Öyle ki bu soru aklınızı meşgul ederken fiyatlar hareketine devam eder ve en düşük seviyeyi görüp o seviyeden yukarı yönlü hareket eder ya da tam tersi tepe noktasından aşağı hareket eder ve beklediğinize pişman olursunuz. İşin garibi, yenilen pehlivan güreşe doymazmış misali biz alım için bekledikçe yükselir, satım için bekledikçe düşer ve biz donup kalırız. 

Fiyatlar Düşerken Panik Olmak Normal Mi?

Bir yatırımcı yatırımını getiri sağlamak için yapar. Buna karşın hisse senetleri piyasasında hep kazanmak diye bir şey yok. Şirketi iyi analiz etmiş olabilirsiniz. Beklenen getiriniz yüksek olabilir. Buna rağmen hisse fiyatı düşebilir. Bu borsada olağan bir şey. Şirket ile ilgili her şey normal olsa bile ekonominin seyri iyi gitmiyorsa ya da sektör ile ilgili sıkıntılı bir durum ortaya çıktı ise hisse fiyatı düşer.

Örneğin beyaz et tesisi olan bir şirketin hissesini aldınız. Şirket yabancı bir ortak aldı, Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi ve satıcısı. Çok parlak bir geleceği var ve beklenen getiriniz yüksek. Hisseyi aldınız 3 ay sonra kuş gribi haberleri çıktı, şirketin satışları bıçak gibi kesildi. Hissenin fiyatı beklediğinizin aksine düşer doğal olarak. Ta ki kuş gribi şüpheleri ortadan kalkana kadar…

Eğer seçtiğiniz şirkete güveniyorsanız 3 aylık bir süre kısa bir süredir deyip beklemeniz en iyisidir. Unutmayın her yükselen piyasa bir gün düşer, her düşen piyasa bir gün yükselir. Mesele panik yapmamakta…Yatırımcının en büyük düşmanı yaşadığı paniktir. Piyasa düşmeye başladığında sürü davranışı can yakar. Panik yapmadan bir süre beklediğinizde sert düşüşlerin mutlaka bir düzeltmesinin (yükselişinin) olduğunu göreceksiniz. piyasa yükselirken 

Kaybeden yatırımcı kaybettiklerini kazanmak için çabaladığında daha çok kaybedebilir. Ancak bazen öyle şeyler olur ki 10 TL’de aldığınız hisse fiyatı 4’e düşer. İşte o zaman bir sınır koymanız gerekir bu zarar edeceğiniz noktaya. Piyasada buna zarar-kes noktası (stop-loss) denilir.  Herkesin risk iştahı kendisine özeldir. Ne kadar kaybetmeye hazırsınız, nereye kadar kaybedebilirsiniz? İşte bu noktayı belirleyip bekleyebilirsiniz. 

En önemlisi de tüm portföyünüzün tamamını hisse senedinden oluşturmamanız. Ondan da önemlisi hisse portföyünüzün tamamını aynı sektördeki hisselerden oluşturmamaktır. Sektör ile ilgili hükümetin alacağı bir karar şirketin satışlarını, vergi durumunu etkileyebilir. O nedenle hisse portföyünde çeşitlilik bu riski azaltır. 

Yazar: Aysel Gündoğdu

Spot ETF’lerde beklenen veriler: BTC yeşil, ETH kırmızı

ABD’de işlem gören spot Bitcoin ETF’ler günü artıda kapatırken, spot Ethereum ETF’lerde para çıkışı devam etti. Spot Ethereum ETF’ler üçüncü işlem gününde 152,3 milyon dolar net para çıkışı gerçekleştirdi. Diğer taraftan spot Bitcoin ETF’lerde şaşırtan bir tablo ortaya çıktı. Spot BTC ETF’ler, 31,16 milyon dolar net para girişi sağladı. Spot BTC ETF’ler 1,51 milyar dolar ...

Bağlantıyı kopyala