Bitcoin (BTC) $ 61,918.59 0.76%
Ethereum (ETH) $ 2,399.11 1.32%
BNB (BNB) $ 561.57 0.85%
Solana (SOL) $ 142.40 1.05%
XRP (XRP) $ 0.534436 0.52%
Cardano (ADA) $ 0.348898 1.03%
Dogecoin (DOGE) $ 0.108507 1.25%
Al veya Sat Paribu

DogeChain Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Dogecoin, kripto para sektöründeki ilk ve en başarılı memecoin. Öyle ki son yıllarda popülaritesinde yaşanan artış sonucunda sayısız Dogecoin benzeri memecoin ortaya çıktı. Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından geliştirilen Dogecoin, 2013 yılında Litecoin’den fork’lanarak piyasaya sürüldü.

Şaka odaklı bir kripto para olmasına rağmen Dogecoin kripto para piyasasında en değerli 10 coin arasında yer alıyor.

Bu yazımızda Dogecoin’in tam potansiyelini ortaya çıkarmak için geliştirilen katman-2 çözümlerinden DogeChain’in ne olduğuna, nasıl çalıştığına yakından bakacağız.

Dogechain Nedir?

DogeChain, Dogecoin için geliştirilmiş Ethereum Sanal Makinesi ve Proof-of-Stake destekli bir katman-2 blockchain ağı. DogeChain ağının Dogecoin’e ölçeklenebilirlik, güvenlik ve işlevsellik getirmesi amaçlanıyor. DogeChain, Dogecoin ağıyla etkileşime girerek ona akıllı sözleşme yetenekleri kazandırıyor. Ancak Dogechain’in orijinal Dogecoin projesinin bir parçası olmadığını ve Dogecoin ağı üzerine geliştirilmediğini aklınızdan çıkarmayın.

Bildiğiniz üzere Dogecoin Litecoin’den fork’lanmıştır. Litecoin’in de Bitcoin’den fork’landığını hesaba katarsak Dogecoin’in Proof-of-Work konsensüs mekanizmasını kullanan bir ağ olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte orijinal Dogecoin blockchain’inin akıllı sözleşme özellikleri bulunmuyor. İşte tam bu noktada DogeChain devreye girerek Dogecoin ağına akıllı sözleşme özelliklerini getiriyor.

Sonuç olarak DogeChain, Dogecoin kullanıcılarının NFT, blockchain tabanlı oyunlar ve DeFi uygulamalarıyla etkileşime girmesine olanak sağlıyor.

Dogechain’in Temel Özellikleri 

DogeChain’in öne çıkan özellikleri şu şekilde:

  • EVM Uyumlu: Ethereum akıllı sözleşmeleri herhangi bir değişiklik yapılmadan sorunsuz bir şekilde Dogechain’de çalıştırılabilir.
  • Merkezsiz Yönetişim: Token sahipleri blockchain’in geleceği konusunda yetkilendirme yapabilir, önerilerde bulunabilir, ağ parametrelerini oylayabilir ve yönetişim kararlarında söz sahibi olabilir.
  • Çapraz zincir uyumluluğu: Dogecoin, DogeChain’e köprülenerek DogeChain ağında kullanılabilir ve sonrasında tekrar Dogecoin’e geri dönüştürülebilir.
  • IBFT Proof-of-Stake Konsensüs Mekanizması: Kullanıcılar ağın güvenliğine katkıda bulunabilir ve izinsiz ve merkezsiz bir blockchain’i güvenceye alabilir.

DogeChain’in en önemli amaçlarından biri Dogecoin’in işlevselliğini arttırmaktır. Dogecoin token sahipleri, mevcut DOGE token’lerini wrapped Dogecoin’e (wDOGE) çevirerek DogeChain ağında kullanabilir, DeFi, GameFi ve NFT’lerle etkileşime girebilir. DogeChain ağında DOGE’lerinizi wDOGE’a çevirerek:

  • DogeChain ağında NFT basabilir, alıp satabilir ve wDOGE kullanarak gas ücretlerini ödeyebilirsiniz.
  • Kullanıcılar GameFi sektöründeki fırsatları değerlendirebilir, blockchain tabanlı oyunlar oynayabilirsiniz.
  • Merkezsiz borsalar (DEX) aracılığıyla alım satım yapabilirsiniz.
  • Stake etme, borç alma, borç verme ve likidite madenciliği gibi DeFi ürünlerinden yararlanabilirsiniz.
  • Metaverse’de Dogechain destekli NFT’leri kullanabilirsiniz.
  • DAO’lara katılıp ve toplulukları finanse edebilirsiniz.

DogeChain’i kullanmaya başlamak için “MetaMask’e Dogechain nasıl eklenir?” yazımıza göz atabilirsiniz.

DogeChain Token (DC) Nedir?

Dogechain token (DC) Dogechain’in ikinci yerel para birimi. wDOGE ağda gas ücretleri için kullanılırken Dogechain token ise stake etme ve yönetişim teşviklerinde kullanılıyor.

Topluluk öncelikli bir girişim olarak, 1 trilyon DC token arzının %58’i ağın destekçilerine ayrılmıştır.

Arzın geri kalanı ise Dogechain ekosistemi için pazarlama ve geliştirme programlarını finanse etmek için kullanılacak.

DC token sahipleri işlem ücretlerini ödeyebilecek, yönetişim tekliflerine oy verebilecek ve DC token’i kullanarak doğrulayıcı node’lar kurabilecek.

Editörün Notu:

Basitçe özetlemek gerekirse DogeChain, Dogecoin’e akıllı sözleşme özellikleri kazandırıyor. DogeChain’in uygulanması, Dogecoin’in en iyi DeFi ve akıllı sözleşme platformlarıyla rekabet etmesine olanak sağlıyor. Henüz kısa bir süre önce piyasaya sürülmesine rağmen DogeChain’e köprülenen Dogecoin’lerin toplam değeri 200 milyon doları aştı. DogeChain, Dogecoin için yeni bir çapın kapılarını aralayabilir.

Dogecoin madenciliğiyle mi ilgileniyorsunuz? “2023’te Dogecoin (DOGE) Madenciliği Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımıza göz atmaya ne dersiniz?

Yazar: Tuncay Aydıner

Kripto paralar ve ABD endeksleri yön arayışında

Şubat ayının ilk haftasında sakin ekonomik takvimin etkisiyle hisse senedi ve kripto para piyasası yönsüz kalmaya devam ediyor. Lider kripto para Bitcoin (BTC), bir haftadan uzun süredir yatay bir bantta salınıyor. Çarşamba sabahına 43 bin dolar civarında başlayan BTC, son 24 saat içerisinde yüzde 0,5 değer kazandı. Bitcoin’de devam eden yönsüz seyrin ne kadar süreceği ...

Bağlantıyı kopyala