Bitcoin (BTC) $ 61,918.59 0.76%
Ethereum (ETH) $ 2,399.11 1.32%
BNB (BNB) $ 561.57 0.85%
Solana (SOL) $ 142.40 1.05%
XRP (XRP) $ 0.534436 0.52%
Cardano (ADA) $ 0.348898 1.03%
Dogecoin (DOGE) $ 0.108507 1.25%
Al veya Sat Paribu

Dünya Bankası Yüksek Faiz Riski için Uyardı: Resesyon Olabilir

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Küresel olarak ekonomik anlamda bir çıkmaza girilmiş durumda. Bu çıkmazın bir tarafında petrol krizi, bir tarafında pandemi sonrası toparlanma çalışmaları ve bir tarafında da sürekli artan enflasyon oranları var. Tüm bunlar birleştiğinde büyük bir baskı altına giren birçok ülke ve bu ülkelerin merkez bankaları da çözümü faiz artırımında arıyor. Ancak Dünya Bankası‘ndan gelen yeni bir rapora göre bu durum “küresel ekonomiyi yıkıcı bir resesyona sürükleyebilir.”

Dunya Bankasi Yuksek Faiz Riski icin Uyardi Resesyon Olabilir 1

Dünya Bankası Resesyon Konusunda Dikkatli Olmaya Çağırdı

Dünya Bankası kısa bir süre önce “Küresel Durgunluk Yakın mı?” ve “2023’te Küresel Durgunluk Riski, Eşzamanlı Faiz Artışları Ortasında Yükseliyor” başlıklı bir rapor yayımladı. Bu raporları incelediğimizde ortak paydanın oldukça kritik bir öneme sahip resesyon olduğunu görüyoruz. Öyle ki banka raporuna şu ifadelere ile başlıyor:

“Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, enflasyona tepki olarak aynı anda faiz oranlarını yükseltirken, dünya 2023’te küresel bir durgunluğa ve gelişmekte olan ekonomilerde kalıcı olabilecek bir dizi finansal krize doğru ilerliyor olabilir”

Rapora göre enflasyon ile mücadele içerisinde olan birçok ülkenin merkez bankası, son elli yılda görülmemiş bir şekilde eşzamanlı olarak faiz oranlarını yükseltiyor. Diğer taraftan bu trendin önümüzdeki yıl da devam etmesi muhtemel görülüyor.

Bu noktada resesyon endişeleri artan Dünya Bankası ise büyük para otoritelerini, genel sıkılaştırma miktarını azaltmak için eylemlerini koordine etmeye çağırdı. Rapora göre bu çağırının aksi yönde hareket edilmesi durumunda, küresel ekonomik büyüme 2023’te yüzde 0.5’e kadar gerileyebilir.

Yazar: Cem Arslan Kurt

Bankalara Kötü Haber

Klasik sistemle çalışan eski tip merkezi bankalara kötü haberim var. Yok merak etmesinler yeni bir tekelleşme anti-tröst cezası değil. Kendi aralarında rekabete aykırı şekilde anlaşıp vatandaşa ortak faiz-fiyat geçirdikleri yeniden ortaya çıkmadı. Veya yeni bir uluslararası Libor, altın, gümüş manipülasyonu davası filan da değil. Ya da utanmadan kriptovarlıklar karapara aklamada çok riskli vs derken kendileri ...

Bağlantıyı kopyala