Bitcoin (BTC) $ 62,085.63 0.14%
Ethereum (ETH) $ 2,416.00 0.14%
BNB (BNB) $ 563.17 1.24%
Solana (SOL) $ 142.66 0.58%
XRP (XRP) $ 0.529448 0.94%
Cardano (ADA) $ 0.350905 0.36%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109523 0.06%
Al veya Sat Paribu

Etkin Piyasa Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Sermaye piyasasında yatırım, beklentiler üzerine yapılır. Yatırımcının beklentilerini oluşturan unsur ise “bilgi”dir. Sermaye piyasalarında oluşabilecek herhangi bir bilgi asimetrisi yatırımcının güvensizliğine sebebiyet verebilir. Diğer yandan, sermaye piyasasında bilgi asimetrisi haksız kazanca yol açmaktadır. Etkin piyasa hipotezine göre, bilgi asimetrisi zayıf ve yarı zayıf formda piyasa modellerinde rastlanan bir sorundur. Kuvvetli formda olan piyasalarda bilgiye herkes eşit ve aynı anda ulaşabilmektedir. Bilgiye eşit ulaşabilmek, sermaye piyasalarının şeffaflığını yansıtmaktadır. Yatırımcıların tümünün bilgiyi aynı anda ve eksiksiz edinmesi, sermaye piyasasının amacına ulaşmasını sağlar. Buradaki amaç ise, sermayenin tabana yayılmasını sağlamaktır. Böylelikle piyasa dinamik kalabilir ve gelişebilir.

Finansın temel teorilerinden olan etkin piyasa teorisi, hisse fiyatlarına piyasadaki tüm bilginin yansıdığını ve piyasada ortalamanın üzerinde getiri elde etmenin mümkün olmadığını varsayar. Buna karşın uygulamada bu varsayım gerçekleşmeyebilir. Bazı yatırımcılar bazı hisselerde diğer yatırımcılardan daha yüksek getiriler elde edebilir. Bu durum anomali olarak isimlendirilir. Anomalinin kaynaklandığı duruma göre çok sayıda çeşidi vardır.

Geleneksel finans anlayışında yatırımcının rasyonel davrandığı varsayım ile piyasaların etkin olduğu görüşü ortaya atılmıştır. Bu görüş, 1980’lere kadar finans bilimine hakimdi. Modern finans anlayışı ile birlikte yatırımcı üzerindeki psikolojik etkenler tartışılmaya başlanmıştır. Davranışsal finansın temelleri bu şekilde oluşmuştur. 

Fama, piyasanın etkinliğini zayıf formda etkinlik, yarı güçlü formda etkinlik, güçlü formda etkinlik olarak sınıflandırmıştır. Buna göre eğer bir piyasa sadece geçmiş bilgileri hisse fiyatına yansıtıyorsa o piyasa zayıf formda bir piyasadır. Halka açık tüm bilgiler hisse fiyatına yansıyorsa o piyasa yarı güçlü formdadır. Diğer ifade ile, şirketin finansal raporları, kâr payı dağıtması, hisse bölünmeleri gibi kamu bilgileri normalin üzerinde kar sağlamaz. Geçmiş bilgiler ve halka açık bilgilere ek olarak şirket içi bilgiler de hisse fiyatına yansıyorsa o piyasa güçlü formda piyasadır. Bu piyasada şirketin ortakları ve yöneticiler bile anormal kar sağlayamazlar. 

Yazar: Aysel Gündoğdu

Hook Coin Nedir? Blockchain Dünyasında Yeni Bir Oyuncu

Hook Coin ve blockchain teknolojisine getirdiği yenilikler hakkında bilmeniz gerekenler. Kullanım alanları, yatırım potansiyeli, geleceği ve daha fazlası bu içeriğimizde. Hooked Protocol (HOOK) Coin Nedir? Hooked Protocol (HOOK) Coin, Web3 teknolojileri ve blockchain altyapısını kullanarak kullanıcıların etkileşimini ve katılımını artırmayı amaçlayan yenilikçi bir kripto para birimidir. Bu platform, öğrenme, sosyal etkileşim ve topluluk katılımını teşvik ...

Bağlantıyı kopyala