Bitcoin (BTC) $ 61,956.60 0.27%
Ethereum (ETH) $ 2,417.87 0.04%
BNB (BNB) $ 562.82 0.80%
Solana (SOL) $ 142.65 0.54%
XRP (XRP) $ 0.530657 0.28%
Cardano (ADA) $ 0.349755 0.91%
Dogecoin (DOGE) $ 0.108762 0.19%
Al veya Sat Paribu

Fakeout Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Fakeout, teknik analizde yatırımcıların bir beklentiyle açtığı pozisyonlarda beklentinin gerçekleşmemesi durumudur. Yatırımcıların bir sinyal veya beklentiyle işleme girmesi ve akabinde piyasanın tam tersi yönde hareket etmesi, teknik analiz jargonunda “fakeout” olarak adlandırılır.

Genel anlamda fakeout, fiyatın alım satım beklentisinin veya sinyalinin tam tersi yönde ilerlediği durumları ifade etmek için kullanılır. Fakeout aynı zamanda fake breakout şeklinde de ifade edilebilir.

fakeout nedir

Fakeout yatırımcılarda ciddi kayıplara yol açabilir. Teknik analistler, mükemmel bir formasyon bulabilir ve bu formasyon beklentilerle doğru orantılı şekilde çalışıyor gibi görünebilir. Ancak dış etkenler nedeniyle işler her zaman bir anda tersine dönebilir. Bu da söz konusu formasyondan yola çıkarak işleme girenlerin büyük bir zarar etmesiyle sonuçlanabilir. Bu nedenle birçok yatırımcı, işleme girmeden önce fakeout ihtimalini de göz önünde bulundurarak stratejilerini planlar. Örneğin zarar durdur (stop-loss) emirleri buna bir örnektir. Aslında stop-loss, kripto para piyasasında yatırımcılar tarafından sıklıkla kullanılan temel risk yönetimi stratejisidir.

Olası bir fakeout ihtimaline karşı yatırımcılar işleme girmeden önce stop-loss ile riske attıkları sermaye miktarını sınırlar. Örneğin çoğu yatırımcı, varlıklarının %1’inden fazlasını riske etmez. Peki bu, yatırımcıların sermayelerinin %1’i ile mi işleme girdiği anlamına geliyor. Tabii ki hayır. Yatırımcılar stop-loss sayesinde, piyasanın tersine dönmesi durumunda işlemin stop-loss seviyesine ulaşması durumunda varlıklarının yalnızca %1’lik kısmını kaybedeceklerdir.

Fakeout ihtimaline karşı alınabilecek bir diğer önlem ise, işleme girmeden önce birkaç farklı teknik indikatörü göz önünde bulundurmak. Bu nedenle işleme girmeden önce tek bir indikatörü göz önünde bulundurmak yerine birden fazla indikatörün aynı şeyi söylemesi durumunda işleme girmek daha akıllıca olacaktır.

Son olarak şunu da belirtelim. Özellikle kripto para piyasası gibi fiyat dalgalanmalarının yüksek olduğu piyasalar söz konusu olduğunda her an işlerin bir anda tam tersine dönebileceğini unutmayın.

Yazar: Tuncay Aydıner

ABD Senatörü Cynthia Lummis: Fed Bilançosunda Bitcoin Tutmalı

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) hakkında yorumları ile sık sık gündeme gelen Wyoming eyaletinden ABD Senatörü Cynthia Lummis Federal Rezerv’e bir öneride bulundu. Cynthia Lummis Fed’in Bitcoin Tutması Gerektiğini Önerdi Wyoming eyaletinden ABD Senatörü Cynthia Lummis, Fed’in bilançosunda Bitcoin (BTC) tutması gerektiğini önerdi. Orrin G. Hatch Vakfı’nın ev sahipliğinde düzenlenen bir panelde konuşan Lummis, ...

Bağlantıyı kopyala