Bitcoin (BTC) $ 62,241.68 1.80%
Ethereum (ETH) $ 2,425.65 2.10%
BNB (BNB) $ 560.83 2.35%
Solana (SOL) $ 144.35 4.27%
XRP (XRP) $ 0.534288 2.51%
Cardano (ADA) $ 0.353774 1.82%
Dogecoin (DOGE) $ 0.10922 1.60%
Al veya Sat Paribu

İşletmeler için Borçlanmak mı İyi, Sermaye Artırmak mı?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Bir işletme ya borçlanarak ya da sermaye artırarak bilançosunu büyütebilir. Bu iki seçeneğin maliyetleri farklıdır. Sermayenin maliyeti aslında fırsat maliyetidir. Yani ortakların sermaye arttırmak yerine başka bir yatırımda değerlendirmeleri durumunda kazanabilecekleri olası getiri oranıdır. Daha açık bir ifade ile vazgeçtikleri getiri oranıdır. Borçlanmanın maliyeti ise hangi finansal araç olduğuna göre değişir. 

Borçlanmanın belirli yöntemleri vardır. İşletmenin en çok kullandıkları yöntem banka kredileridir. Bilançoda kısa ya da uzun vadeli krediler olarak iki türde incelenir. Ayrıca işletmeler, tahvil ihraç edebilirler. Her iki yöntem için de işletmenin piyasada itibarı olmalı, bilançosunda ciddi sorunlar olmamalıdır. Aksi takdirde bankalar kredi vermez, ihraç edilen borçlanma araçlarına talep olmaz. 

Hem banka kredilerinde hem de tahvil ile borçlanmada maliyet, nominal yani yazılı olan faiz oranıdır. Sermaye maliyeti ise ortakların alternatif maliyetidir. 

Borçlanmada Verginin Etkisi Nedir?

İşletmeler, borçlandıkları tutarın faizlerini vergiden düşebilirler. Bu nedenle piyasada faizlerin düşük olduğu dönemlerde işletmeler genellikle öz sermayelerini kullanmak yerine banka kredisini tercih etmektedirler. Bu duruma finansta “vergi tasarrufu etkisi” denir. 

Bir örnek ile açıklayalım. 

Bir işletme %10,5 faiz oranı üzerinden borçlanmıştır. Vergi oranının %22 olması durumunda borçlanmanın maliyetini hesaplayınız.

Kb= kvö (1-V) 

Kb= 0,105 (1-0, 22) 

Kb= 0,0819= %8,19

İşletmenin vergi öncesi maliyeti %10,5 iken faiz giderlerinin vergiden düşülmesi sonrası maliyet %8.19’a düşmüştür. 

Yazar: Aysel Gündoğdu

Tron Kurucusu Justin Sun’dan Yeni Suçlama

Blockchain şirketi Tron’un kurucusu olan ve kripto para borsası Huobi’nin “danışmanı” Justin Sun, yeni bir suçlama ile gündemde. Son olarak Justin Sun, kripto para borsası Huobi’nin kurucusunun kardeşini token’lerden haksız kazanç elde etmekle suçluyor. Justin Sun, Huobi’nin Kurucusunun Kardeşini Suçladı Tron Blockchain şirketinin kurucusu ve kripto para borsası Huobi’nin “danışmanı” olarak görev yapan Justin Sun, ...

Bağlantıyı kopyala