Bitcoin (BTC) $ 61,864.58 0.74%
Ethereum (ETH) $ 2,403.77 0.94%
BNB (BNB) $ 561.28 0.95%
Solana (SOL) $ 141.78 1.27%
XRP (XRP) $ 0.529598 0.93%
Cardano (ADA) $ 0.347451 1.13%
Dogecoin (DOGE) $ 0.108484 1.09%
Al veya Sat Paribu

NFT Sanatı Pazarı İçin Tahminler

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 4 dk

Paylaş:

Mayıs 2022’de yaklaşık bir milyon NFT satıldı. NFT’lerin bir veya iki yıl öncesine kadar neredeyse kimseler tarafından bilinmediği düşünüldüğünde, bu rakamlar özellikle şaşırtıcı oluyor.

Yüzyıllar boyunca sanat dünyası, fiziksel eserlerin sergilendiği fiziksel mekanlarda var oldu. Bununla birlikte, yeni teknolojiler ve yenilikler yalnızca sanatçıların sanatlarını yaratma biçimini değil, koleksiyonerlerin onları satın alma biçimini de değiştiriyor. Yoksa fiziksel sanat dünyasından, sanatçıların NFT’ler bastığı ve koleksiyonerlerin bunları sanal bir galeride sergilediği dijital alanlarda var olan bir dünyaya doğru mu gidiyoruz? Cevap, evet.

Sanat ortamı ister çoğunlukla sanal, ister hibrit olsun, dijital sanat ve NFT’ler, geleneksel sanat yaratma araçlarına değerli bir katkı sağlıyor. Bu yazıda, sanat koleksiyonerlerinin yeni teknolojiyi benimseme yollarından bazıları ve NFT sanatının sanatçılara ve koleksiyonerlere daha önce mümkün olmayan şekilde sağlayabileceği faydaları değerlendirdik.

Sanat Koleksiyonerleri Ne Diyor?

nft digital art auction results

Koleksiyonerler sanat dünyasının nereye gittiğine inanıyor? “State of Art Collecting 2022” adındaki yakın tarihli bir rapor, açık bir fikir üretti: Sanat dünyası, yalnızca sanat eseri yaratma söz konusu olduğunda değil, aynı zamanda koleksiyonculuk söz konusu olduğunda da dijitalleşiyor.

Çevrimiçi galerilerin ve pazar yerlerinin ortaya çıkmasıyla koleksiyonerler, sanatçıları ve eserlerini yeni kanallar aracılığıyla keşfediyor. Rapor için ankete katılan koleksiyonerlere göre, birçoğu yeni sanatçılar ve yeni sanat eserleri keşfetmek için hem çevrimiçi hem de çevrimdışı kaynakları kullanıyor. %61’i internetten sanat eseri satın almak konusunda rahat olduklarını söylüyor.

Daha fazla koleksiyoncu, dijital sanatın da geleneksel eserler kadar koleksiyon yapmaya değer olduğunu düşünüyor. Ankete katılan koleksiyonerlerin yarısından biraz fazlası, dijital sanatın fiziksel sanat kadar parasal değeri olması gerektiğine inanıyor, bu da dijital sanat için büyüyen bir pazar anlamına geliyor. Çoğunluk ayrıca beş yıl içinde dijital sanatın daha geleneksel ortamları gölgede bırakacağına inanıyor.

Ankete katılan koleksiyonerlerin %63’ü geçen yıl bir NFT sanatı ürünü satın aldığından, NFT satın alma söz konusu olduğunda da çoğunluğu oluşturuyor. %22’si gelecek yıl NFT’lere 5.000 ABD Dolarından fazla harcamayı planlıyor.

Tüm bu istatistikler tek bir şeye işaret ediyor: Sanat yaratma ve koleksiyonculuk dünyası çevrimiçine doğru değişiyor ve bugün sanat koleksiyonerlerinin hem dijital hem de fiziksel sanat dünyalarında elleri var.

Ancak bu rakamlar ve bu büyüme, son kripto pazarındaki gerileme nedeniyle azalabilir mi? Piyasa yükselişteyken NFT’ler ve dijital sanat konusunda iyimser olmak kolaydır. Satın aldıklarından kar elde etmek isteyen bazı koleksiyonerler olsa da, değişen pazardan yılmayan ve dijital sanatın geleceğini inşa etmeye devam etmek isteyen birçok başka koleksiyoncu da var.

NFT’ler Sanat Dünyasını Nasıl Değiştirecek?

ly42YDv

Dijital sanat ve özellikle NFT’ler, hem sanatçılara hem de koleksiyonculara bir dizi fayda sağlıyor. Birincisi, sanata erişim artık fiziksel alanlara erişimle sınırlı olmayacağından, daha dijital odaklı bir sanat dünyası, koleksiyonerler için daha çok özgürlük anlamına geliyor. Sanatseverler sanal olarak özel bir koleksiyonu gezebilir, Metaverse’de bir müzeyi ziyaret edebilirler. Daha fazla erişim, daha fazla koleksiyoncunun kendilerinde gerçekten yankı uyandıran sanatçıları bulabileceği anlamına gelir.

Elbette dijital bir sanat dünyası, sanat yaratmak isteyen herkes çalışmalarını çevrimiçi bir galeriye yükleyebildiğinden, sosyal medyada sergileyebildiğinden veya bir web sitesinde sergileyebildiğinden, sanatçılar için bu ekosisteme girişi de kolaylaştırır.

NFT’ler ayrıca koleksiyoncuların içerik oluşturucularla doğrudan işlem yapmasına olanak tanır. Bu işlevsellik, sanatçıların nasıl desteklendiği konusunda bir değişikliğe yol açabilir ve birçok kişinin en sevdiği sanatçıları finanse ettiği bir neo-patronaj modeline dönüşebilir. NFT’ler, takipçilerin işin kısmi sahibi olmalarına ve sanatçının gelecekteki kazançlarından da pay almalarına olanak tanır.

Blockchain teknolojisi, ikincil piyasa satışlarında gelecekteki telif haklarını elde edebilmek gibi, sanatçıların geçmişte erişemediği özellikler ve avantajlar da sunar.

Sürekli gelişen dijital ortamdaki bu faydalar, sanatın artık sadece duvardaki bir tuvalle sınırlı kalmamasını sağlayacak. Bunun yerine, koleksiyonerler ve takipçiler sanata dahil olacak ve onunla fiziksel veya dijital alanlarda bir oyun veya giyilebilir bir cihaz olarak etkileşime girecek.

Tüm bunlar, ileriye dönük sanatçılar için daha fazla bağımsızlığa işaret ediyor. Yeni himaye modelleri, sanatçılara yenilikçi deneylere izin veren yeni ortamlarda istedikleri sanatı yaratma özgürlüğü verecek. NFT’lerle sanatçılar, kariyerlerini nasıl yönetmek ve inşa etmek istedikleri konusunda daha fazla kontrol sahibi olabilir ve kendi sanatsal vizyonlarını ve yönlerini belirleyebilirler.

Sanat Dünyasının Geleceği

Sanat dünyasının yüzyıllardır nispeten aynı kaldığı düşünüldüğünde, NFT’ler ve Web3 tarafından başlatılan teknolojik değişimin ve yeniliğin daha geniş bir şekilde manzarayı nasıl bu kadar hızlı ve yeniden şekillendirdiğini hayal etmek biraz zor. Hem sanatçıların hem de koleksiyonerlerin sanat alanında Blockchain’in potansiyelini tam olarak anlamak için zamana ihtiyacı olsa da, bu yeni teknolojinin daha fazla sanatsal özgürlük, daha fazla erişilebilirlik ve yeni himaye biçimleriyle karakterize edilen bir gelecek yarattığı kesin.

Yazar: Sinancan Öztürk

Bitcoin’de (BTC) Halving Değerlendirmesi: 50 Bin Dolara Yükselir Mi?

Kripto piyasasında dalgalı seyir sürüyor. Ocak ayından bu yana yükselişini sürdüren Bitcoin (BTC), geçen hafta 31 bin doları test etti. FTX’in iflasının ardından 15 bin dolara çekilen BTC yatırımcıları, 2023 yılında kayıplarının bir kısmını geri aldı. BTC’nin 31 bin dolar hareketi yatırımcıları heyecanlandırdı. Analistler, Bitcoin‘de 50 bin dolar rallisi için önümüzdeki yılı işaret etti. Analistlerden ...

Bağlantıyı kopyala