Bitcoin (BTC) $ 62,085.63 0.14%
Ethereum (ETH) $ 2,416.00 0.14%
BNB (BNB) $ 563.17 1.24%
Solana (SOL) $ 142.66 0.58%
XRP (XRP) $ 0.529448 0.94%
Cardano (ADA) $ 0.350905 0.36%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109523 0.06%
Al veya Sat Paribu

Off-Chain Transactions Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Off-Chain transactions, blokzincir üzerinde gerçekleşen zincir dışı işlemler olarak ifade edilmektedir.

Off-Chain Transactions Nedir?

Off-Chain transactions, belirli bir blok zinciri ağından meydana gelen ve ana zincire gönderilmeden önce raporlanabilen veya gruplandırılabilen işlemler olarak tanımlanmaktadır. Blokzincirde tüm işlemler ve veriler kayıt altında tutulmaktadır. Yapılan her işlem, topluluğun onayı ve gözetimi altında gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda taraflar, zincir dışı işlemler yapmayı tercih edebilir ve bu, onlar için daha avantajlı bile olabilmektedir.

Off-chain transactions, blokzincir ağının dışında gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler, üçüncü bir tarafın işlemi garanti ettiğini veya işlemin geçerli ve eksiksiz olduğunu doğrulayan bir anlaşmaya sahip olduklarını belirten katılımcılar tarafından yapılabilmektedir. İki katılımcı, kripto varlıklarının dijital cüzdanlarından herhangi bir para çekmeden değiş tokuş edilmek için direkt olarak özel anahtarlarını da değiştirebilmektedir.

Off-Chain transactions yani zincir dışı işlemler, zincir içi işlemlere göre daha hızlıdır. Ağa yüklenmek ya da kuyrukta beklemek gibi bir durum söz konusu değildir. Tercih edilmesindeki en büyük etken de bu olmaktadır. Ayrıca, Off-Chain transactions yönteminde, blokzincirde hiçbir değişiklik gerçekleşmediği için çoğunlukla işlem ücreti olmamaktadır.

Off-Chain transactions nasıl yapılır?

Zincir içi karmaşık işlemlerden sıyrılarak yapılmak istenen işlemler, zincir dışında gerçekleşmektedir. Bunun birden fazla yöntemi vardır. İşlemi yapan iki taraf arasında bir transfer anlaşması yapılarak gerçekleştirilebilir ya da garantör konumunda, üçüncü bir kişinin gözetiminde yapılabilir. Kredi içerikli bir ödeme mekanizmasından da faydalanılabilmektedir.

Bu yöntemlerden iki taraf arasında bir transfer anlaşmasında sadece tarafların birbirine güveni esastır. Cüzdan aktarımı yapmak yerine, cüzdan bilgileri değişitirmek tercih edilebilmektedir.

İkinci yöntem olan üçüncü bir garantör eşliğinde işlem yapmak, bir aracı üzerinden transfer gerçekleştirmektir. Yapılan işlem kayıt altına alınmış olur ve bir sorun halinde kayıtlar üzerinden sorun çözülebilir.

Üçüncü yöntem olan, kredi içerikli ödeme mekanizması ise, yine tarafların birbirine güvenmesi ile gerçekleşir. Sözlü olarak borcu olan kişinin borcu olduğu kabul edilir ve transfer işlemi uygulanır. Ancak burada sadece transfer kaydı bulunmaktadır, borç karşılığı olduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır.

Yazar: Nurseli Firat

Cardano’nun Web3 İçin Gelecek Planları Neler?

Consensus 2022, boyunca birçok önemli konu ve konuşmacı sahnede yer aldı. Biz de BTCHaber olarak söz konusu etkinliği yerinden aktardık. Ayrıca orada bulunduğumuz süre boyunca sektörün önemli isimleri ile röportaj yapma fırsatı da yakaladık. Bu isimlerden biri merkeziyetsiz internetin altyapısını oluşturmayı hedefleyen Cardano’nun bağlı olduğu IOHK CCO’su Jerry Fragiskatos oldu. Cardano’nun Web3 İçin Gelecek Planlarından ...

Bağlantıyı kopyala