Bitcoin (BTC) $ 62,147.65 0.14%
Ethereum (ETH) $ 2,422.59 0.20%
BNB (BNB) $ 566.30 1.78%
Solana (SOL) $ 143.53 0.01%
XRP (XRP) $ 0.533126 0.11%
Cardano (ADA) $ 0.352238 0.35%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109992 0.82%
Al veya Sat Paribu

Paribu, Sporu Mercek Altına Aldı

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Team Paribu projesiyle, genç sporcuları destekleyen Paribu, bu kez desteklediği spor dallarına dair bir genel çerçeve oluşturmak için kolları sıvadı. Bunun için bir araştırma gerçekleştiren Paribu, araştırmasında “Türkiye’de spor hobi olarak mı görülüyor?” sorusuna da yanıt aradı.

Paribu’dan Spor ve Spor Dalları Algı Araştırması

Türk sporuna ve sporcularına destek olmak için Team Paribu projesini başlatan Paribu, çalışmalarına devam ediyor. Team Paribu’nun desteklediği spor dallarına dair genel çerçeveyi ortaya koyabilmek amacıyla “Paribu Spor ve Spor Dalları Algı Araştırması” isimli bir çalışma yapan şirket, birçok farklı konu başlığını detaylıca analiz etti.

Konu başlıklarından bazıları şöyle sıralanabilir; spora ve lisanlı spor yapmaya yönelik tutumlar, Türkiye’de ön planda olan sporlar, ailelerin çocuklarının kariyerlerine spor tarafında devam etmesi yönündeki düşünceleri, sporda kariyer yapma konusundaki algılar, spor dallarına göre cinsiyet algısı, Türkiye’nin 7 bölgesi arasında spora ve sporculara olan bakış arasındaki farklar.

Spor Profesyonel Bir İş mi?

Araştırmaya katılanların yüzde 61’i sporu bir hobi olarak görüyor. Aslında bu da “Türkiye’de spor hobi olarak mı görülüyor?” sorusunun yanıtı. 18-24 yaş aralığındaki katılımcıların yüzde 81,3’i; 25-34 yaş aralığının ise yüzde 45,8’i için spor bir hobi.

Katılımcıların yüzde 39’unun da profesyonel bir iş olarak kabul ederken; yüzde 91’i çocukluk yaşlarda spora başlamanın önemli olduğunu düşünüyor. Sonuçlara bakıldığında spora başlamak için ideal kabul edilen ortalama yaş 9.

Burada bütçe de önemli bir konu başlığı. Katılımcıların yalnızca yüzde 28,8’i spor ekipmanlarına bütçe ayırırken; yüzde 45,2’si sporun pahalı bir uğraş olduğunu düşünüyor. Bölgeler bazında bakıldığında ise; Marmara Bölgesinde yaşayan katılımcıların yüzde 62,5’i; İç Anadolu Bölgesindeyse katılımcıların yüzde 34,3’ü sporun pahalı bir uğraş olmadığını düşünüyor. 

Katılımcıların yüzde 61’lik kısmı sporda başarılı olmanın yolunun çalışmaktan geçtiğine inanıyor. Yüzde 39’u için ise bu bir yetenek işi. Bu ikisini yüzde 30,8 ile azim, yüzde 16,9 ile destek, yüzde 7,7 ile eğitim ve yüzde 7 ile sağlıklı beslenme takip ediyor.

paribu sporu mercek altina aldi 2

Kadın, Erkek Fark Eder mi?

Araştırmadaki konu başlıklarından biri de cinsiyet. Bu konu bölgelere göre zaman zaman farklılık gösterse de genel olarak benzer bir çizgi söz konusu. Katılımcıların yüzde 92’si bir sporla ilgilenmek için cinsiyetin önemli olmadığını, yüzde 8’i ise önemli olduğunu belirtiyor. Cinsiyetin önemli olduğunu belirten katılımcılar;  boks, güreş ve futbol gibi sporların erkekler için daha uygun olduğunu düşünüyor. Kadınlar için uygun olduğu düşünülen spor dalları ise şöyle; voleybol, jimnastik, basketbol ve yüzme.

Araştırmanın en dikkat çekici istatistiği aslında katılımcıların yüzde 64,5’inin çocuğunun hangi spor dalına yatkın olduğunu bilmemesi. Ancak yine de pek çok ebeveyn çocukları yerine karar verebileceğini ve onu yeterince tanıyabileceğine inanıyor. Bu sebepten olsa gerek katılımcıların yüzde 75’i çocuğunun sporu meslek olarak seçmesini istiyor. Bölgeler bazında bakıldığında; Ege Bölgesi yüzde 94,3, Marmara Bölgesi yüzde 80,5 ile bu görüşü en çok destekleyen bölgeler. Doğu Anadolu Bölgesi ise yüzde 70,8 ile çocuklarının sporu meslek olarak icra etmesini istemeyenlerin en yüksek olduğu bölge.

Ebeveynlere, çocuklarının hangi sporla ilgilenmesini istekleri de soruldu. Yüzde 19,3’ü futbolu tercih ediyor. Futbolu, yüzde 17,1 ile voleybol, yüzde 14,6 ile dövüş sporları takip ediyor.

Yazar: Hazal Orta

Ukrayna’nın Kripto Bağışı 70 Milyon Doları Aştı

Rusya savaşının başladığı günden bu yana Ukrayna‘ya yapılan kripto bağışlarının toplamı 70 milyon doları aştı. Chainalysis verilerine göre bağışların büyük bölümü Ethereum ile yapıldı. ETH bağışları 28,9 milyon doları bulurken, BTC ve Tether bağışları 22,8 milyon dolar ve 11,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bağışların bir kısmı UkraineDAO’nun düzenlediği 6,1 milyon dolarlık NFT müzayedeleri aracılığıyla yapıldı. ...

Bağlantıyı kopyala