Bitcoin (BTC) $ 62,185.66 2.13%
Ethereum (ETH) $ 2,410.94 2.29%
BNB (BNB) $ 561.60 2.77%
Solana (SOL) $ 142.92 3.24%
XRP (XRP) $ 0.530659 2.56%
Cardano (ADA) $ 0.351483 0.76%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109025 2.07%
Al veya Sat Paribu

Proof-of-Burn (PoB) Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Proof of burn, tüm katılımcı node’ların blockchain ağının durumu hakkında bir araya gelip anlaşmaya varmasına olanak sağlayan fikir birliği (konsensüs) algoritmalarından biri.

  • Proof-of-Burn, herhangi bir blockchain’de çifte harcama problemini çözmek için kullanılıyor.
  • Proof-of-Burn fikir birliği algoritmasıyla çalışan ağlarda kullanıcılar kripto paralarını yakarak madencilik yapma hakkı kazanır ve karşılığında ödül elde ederler.

Proof-of-Burn (PoB) nedir?

Proof-of-Burn (PoB), Proof-of-Work (PoW) ile karşılaştırıldığında minimum enerji tüketimine sahip bir blockchain fikir birliği algoritması.

Proof-of-Burn’ü kullanan merkezsiz protokoller, madencilerin coin’lerini yakmasıyla fikir birliğine varırlar.

Konuya hakim olmayanlar için coin yakma (coin burn) işleminin bir kripto paraların kalıcı olarak dolaşımdan çıkarılması işlemidir. Söz konusu kripto para biriminin toplam arzını azaltır. Çoğunlukla bir kripto para biriminin enflasyon oranını azaltmak için kullanılan coin yakma işlemi Proof-of-Burn fikir birliği algoritmasında fikir birliği algoritması olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak Bitcoin gibi PoW tabanlı kripto paralardan farklı olarak Proof-of-Burn işlemleri doğrulamak için fiziksel madencilik teçhizatları yerine sanal madencilik ekipmanları kullanıyor. Daha da basitçe anlatmak gerekirse, Proof-of-Burn ağına madenci olarak katılmak ve ödül kazanmak isteyenlerin coin yakma işlemi gerçekleştirmesi gerekiyor.

Kullanıcılar ne kadar fazla coin yakarlarsa madencilik güçleri de o kadar artar. Bu durumun tam tersi de geçerli. Tıpkı Proof-of-Work fikir birliği algoritmasında olduğu gibi madencilik gücünün yüksek olması, blok bulma hızını da artırıyor. Bu nedenle daha fazla coin yakan madencilerin daha fazla ödül kazandığını belirtelim.

Proof-of-Burn kanıtı (PoB) ağlarında, coin yakma işlemi coin’lerin bir “yakım adresine” gönderilmesini içerir. Yiyen adres (eater address) veya yakan adres (burner address) olarak adlandırılan bu adresler herkes tarafından açık olarak doğrulanabilir ancak hiç kimse tarafından erişilemez. Yiyen adreslerinin rastgele belirlendiğini ve özel anahtarları olmadığını unutmayın.

PoB mekanizmasının yeni bir fikir birliği algoritması türü olduğunu unutmayın. Bu nedenle, henüz büyük ağlarda başarılı bir şekilde çalıp çalışmadığı test edilmemiştir. Proof-of-Burn mekanizmasının avantajları arasında sürdürülebilir olması ve madencilik sürecinin son derece merkezsiz olması yer alıyor.

Proof-of-Burn’ün avantajları ve dezavantajları

Proof-of-Burn’ün sunduğu en büyük avantajlardan biri düşük maliyet. Diğer fikir birliği algoritmalarıyla karşılaştırıldığında Proof-of-Burn çok daha ekonomiktir. Örneğin, PoW çok fazla enerji tüketen güçlü bilgisayar sistemleri gerektirirken, PoB’nin donanım gereksinimleri düşük kalır.

PoB, madencileri yeni bloklar oluşturmak için coin’lerinin bir kısmını yakmaya zorlar ve bu da güvenlik seviyelerini yüksek tutar.

Proof of Burn’ün bazı dezavantajları da var. Henüz yaygın olarak kullanılmayan Proof-of-Burn’ün geliştirilmesi gereken birçok özelliği bulunuyor. Bununla birlikte Proof-of-Burn manipüle edilebilir. Çünkü nispeten fazla fona sahip olan madenciler daha çok coin yakarak diğerlerinden daha fazla ödül kazanabilir. Bu da merkezsizlik konusundaki endişeleri artırıyor.

Hangi kripto para birimleri Proof-of-Burn kullanır?

POB kullanan önemli kripto para birimleri arasında Slimcoin (SLM), Counterparty (XCP) ve Factom (FCT) yer alıyor. Bazı coin’ler token ihracı ve bakımı için Proof-of-Stake ve Proof-of-Burn’ün bir kombinasyonunu kullanıyor.

Yazar: Tuncay Aydıner

Dikkat çeken fiyat tahmini: Spot Bitcoin ETF etkisi

Cane Island Alternative Advisors kurucusu Timothy Peterson, spot Bitcoin ETF’lerin etkisiyle altı haneli rakamların görüleceğini iddia etti. Spot Bitcoin ETF’leri, günden güne rekor veriler elde ediyor. Kurumsal ilgiyi üzerine çeken ETF’ler, BTC tarafında arz şokuna da yol açıyor. Böylelikle BTC, arz talep dengesinde kıtlık yaşadığı için fiyat yükselişi yaşıyor. Bilindiği üzere BTC, 5 Mart tarihinde ...

Bağlantıyı kopyala