Bitcoin (BTC) $ 61,971.60 0.29%
Ethereum (ETH) $ 2,410.57 0.33%
BNB (BNB) $ 562.47 1.06%
Solana (SOL) $ 142.40 0.83%
XRP (XRP) $ 0.529341 0.74%
Cardano (ADA) $ 0.349417 0.85%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109406 0.31%
Al veya Sat Paribu

SPK şartları belirledi: Kripto borsalarında evrak mesaisi

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto borsaları için kuruluş şartlarını açıkladı ve borsalara süre verdi.

SPK, 6362 sayılısı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 35/B maddesi uyarınca, kripto varlık alım satım platformlarının kuruluş şartları ve yönetim ilkelerine dair önemli düzenlemeler getirdi.

SPK’nın belirlediği şartlar, platformların kuruluşlarına, ortaklarına, yöneticilerine ve sermaye biçimlerine dair kapsamlı talepleri bünyesine barındırıyor.

SPK’nın yapmış olduğu duyuruya göre, kripto borsalarının 8 Kasım 2024 tarihine kadar belirlenen şartları sağlaması ve başvurularını tamamlaması gerekiyor. Eksikliklerini gidermeyen veya şartları sağlamayan platformlar, Kanun uyarınca faaliyetlerini sürdüremeyecek.

SPK’nın kapsamlı şartları, kripto borsalarında yoğun evrak sürecini başlattı. Kripto borsaları, söz konusu şartları yerine getirdiğinde kuruluş izni alabilecekler.

SPK, kripto borsaları için kuruluş şartlarını belirledi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto borsalarına yönelik kuruluş şartları ve gerekli düzenlemeler aracılığıyla sektörde sağlam bir yapının oluşmasını hedefliyor.

Kripto borsaları, ilgili şartlara uyum sağlamak için belirlenen süre içerisinde gerekli adımları atmak zorunda. Şartların yerine getirilmemesi halinde, izinsiz faaliyet yürüten platformlar ciddi yaptırımlar ile karşılaşabilir.

SPK’nın kripto borsaları için kuruluş şartları arasında sermaye duyarlılığı ve anonim ortaklık koşulu yer alıyor. Borsaların kuruluş şartları şu şekilde;

  • Anonim ortaklık olarak kurulmaları,
  • Nama yazılı paylar ile faaliyet göstermeleri,
  • Paylarının tamamının nakit karşılığı çıkarılması,
  • Asgari 50 milyon TL sermayeye sahip olmaları,
  • Esas sözleşmelerinin, Kanun ve ilgili düzenlemelere uygun olarak hazırlanmış olması,
  • Kurucularının, Kanun ve ilgili düzenlemelerde belirtilen şartlara uygun olması,
  • Ticaret unvanlarında “kripto varlık alım satım platformu” ibaresinin yer alması,
  • Yönetim kurulunun en az üç üyeden oluşması,
  • Ortaklık yapısının şeffaf ve açık olması

Kurucu ortaklar için belirlenen şartlar arasında, ilgili kişilerin iflas etmiş olmama, dürüstlük ve mali güç kriterleri ön plana çıkıyor.

Kurucu ve ortaklar için belirlenen şartlar arasında, iflas etmiş olmamamali güç ve dürüstlük kriterleri ön plana çıkıyor. Ayrıca, platformların yöneticilerinin de bu şartlara uygun olması ve yönetim kurunluğunda çoğunluğun dört yıllık lisans mezunu olması gerekiyor.

ozgur umut demirci

Yazar: Özgür Umut Demirci

Avrupa Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan artırdı

Avrupa Merkez Bankası, refinansman faizinin 25 baz puan artışla yüzde 4,50’ye ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 4,75’e yükselti. Avrupa Merkez Bankası’nın bugünkü faiz kararı, yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmakta bankanın ısrarcı olacağını gösterdi. Avrupa Merkez Bankası politika faizini açıkladı Avrupa Merkez Bankası, beklenmedik bir artışla 25 baz puanlık faiz artırımına gitti. Bu, ECB’nin geçen yıl ...

Bağlantıyı kopyala