Bitcoin (BTC) $ 61,901.59 0.13%
Ethereum (ETH) $ 2,416.01 0.36%
BNB (BNB) $ 562.46 1.04%
Solana (SOL) $ 142.48 0.08%
XRP (XRP) $ 0.529275 0.22%
Cardano (ADA) $ 0.349312 0.59%
Dogecoin (DOGE) $ 0.10881 0.42%
Al veya Sat Paribu

TCMB, Mayıs 2022 Faiz Kararını Açıkladı

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Mayıs 2022 faiz kararını açıkladı. Mayıs 2022 faiz kararı için faizin sabit bırakıldığı açıklandı. Yeni kararın açıklanmasıyla faiz oranı yüzde 14’te kaldı. Bu arada 2022 yılının ilk dört faiz toplantısında da Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 14 düzeyinde sabit bırakmıştı. Son faiz indirimi ise Aralık 2021‘de yapılmıştı. Yılın son ayında 100 baz puanlık indirim uygulandı.

TCMB tarafından yayımlanan basın duyurusunda yine yüzde 5 hedefi vurgulandı.

TCMB Mayıs 2022 Faiz Kararı: Sabit

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Mayıs 2022 faiz kararına ilişkin açıklamayı yaptı. Buna göre, faiz tıpkı bir önceki ayda olduğu gibi yine sabit tutuldu. Konuya ilişkin yayımlanan duyuruda şu cümlelere yer verildi: “Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir”

Yayımlanan TCMB faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda öne çıkan satır başları ise şu şekilde:

Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar.

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, bölgesel farklılıklar ortaya çıksa bile dış talebin giderek artan olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir.

Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli olduğunu değerlendirmiştir. Bu çerçevede Kurul, güçlendirdiği makroihtiyati politika setini ilave tedbirlerle kararlılıkla uygulamaya devam edecektir. 

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. 

Yazar: Hazal Orta

Amerika’nın En Büyük Bankaları, Dijital Cüzdan Başlatacak

Kripto para sektörü birçok ülkede benimsenmeye başlamış durumda. Geleneksel bankacılıkta kripto para sektörünün hızına yetişmek için çalışmalarını arttırdı. Çıkan son haberlere göre; Amerika’nın en büyük bankaları, PayPal ve Apple Pay’e rakip olmak için dijital cüzdan başlatacak. Amerika’nın En Büyük Bankalarından Dijital Cüzdan Hamlesi Dünyanın dört bir yanındaki finansal kurumlar ve kuruluşlar, Blockchain ve kripto para ...

Bağlantıyı kopyala