Bitcoin (BTC) $ 61,991.61 0.41%
Ethereum (ETH) $ 2,412.89 0.29%
BNB (BNB) $ 562.70 1.28%
Solana (SOL) $ 142.24 0.58%
XRP (XRP) $ 0.530854 0.54%
Cardano (ADA) $ 0.349421 0.61%
Dogecoin (DOGE) $ 0.10923 0.31%
Al veya Sat Paribu

Tokenizasyon Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Blockchain teknolojisi küresel olarak birçok alanda kullanılmaya devam ediyor. Özellikle finans ve bankacılık alanında sık sık kullanılan Blockchain teknolojisi, hemen hemen her alanda kendisine yer buluyor. Aktif olarak kripto paralar tarafından kullanılan Blockchain teknolojisi, herhangi bir verinin uzun süreli ve güvenli bir şekilde saklanmasına olanak tanıyor. Çoğunlukla NFT’ler ve kripto paralar ile sık sık duyduğumuz token terimi de tam olarak Blockchain’in ürünü. Bir varlığın bilgileri ve işlem detaylarının Blockchain ağına kaydedilmesi ile elde edilen token’lar, herhangi bir meta veya emtianın dijitalize edilmesi için kullanılabilir. Özellikle son dönemde birkaç ülke tarafından da başlatılan bu işlem kısaca tokenizasyon olarak adlandırılmakta. Gelin Tokenizasyon nedir sorusuna daha derinlemesine cevap arayalım. Öncelikle:

Tokenizasyon Nedir?

Token Nedir?

Günümüzde birbiri ile sık sık karıştırılan Coin ve token terimleri esasında oldukça basit bir farka sahiptir. Coin’ler (ki bunun ilk ve en büyük örneği Bitcoin’dir) kendi Blockchain ağına sahip kripto paralar olarak kısaca özetlenebilir. Token’lar ise bir ağın içerisinde bulunan ancak o ağın yerel kriptosu olmayan varlıklardır. Burada örnek olarak Ethereum‘u verebiliriz. Ethereum (ETH) kendi ağının kripto parası olduğu için bir coin olarak nitelendirilirken, Tether (USDT), Shiba Inu (SHIB) ve Chainlink (LINK) birer token’dır.

Tokenizasyon, bir işlem sırasında kalıcı bir kimlik numarası veya diğer kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler yerine yalnızca token’ların açığa çıkmasını veya saklanmasını sağlayarak gizliliği koruyabilir. Hassas verileri, tokenizasyon sistemi olmadan kullanılamaz hale getirilen tanınmaz bir karakter dizisine dönüştürmek, çalınması durumunda siber suçlular için hiçbir değer sağlamadığı anlamına gelir.

Dijital tokenizasyon ve şifreleme, veri güvenliği için kullanılan iki farklı şifreleme yöntemidir. İkisi arasındaki temel fark, tokenleştirmenin korunan verinin uzunluğunu veya türünü değiştirmemesi, şifrelemenin ise hem uzunluğu hem de veri türünü değiştirmesidir. Tokenizasyon, gizli verileri temsil etmek için şifresi çözülemeyen bilgileri kullanır. Şifreleme bir anahtarla çözülebilir.

Tokenizasyon Ne İşe Yarar?

Günümüzde birçok sistem varlıklarını tokenize etmek için çalışmalarına başlamış durumda. Bu sistemler içerisinde bazı ülkelerin yeraltı zenginlikleri de yer alıyor.

Tokenizasyon, kredi ve banka kartı sistemlerinde, karttaki verileri (örneğin, bir hesap numarası veya bir ödeme kartı numarası), işlemlerde kart verilerini temsil etmek için kullanılabilecek, ancak ifşa etmeyen, rastgele oluşturulmuş benzersiz bir token ile değiştirmek için uzun süredir kullanılmaktadır. Bu, bir sistemin güvenliğinin ihlal edilmesi durumunda dolandırıcılık riski de dahil olmak üzere, orijinal kart verilerine erişimi olan sistemlerin sayısını azaltır.

Tokenizasyon sistemi, hassas veri koruması, güvenli depolama, denetim, kimlik doğrulama ve yetkilendirme için en iyi güvenlik uygulamalarına uygun olarak güvenceye alınmalı ve doğrulanmalıdır. Belirteçleştirme sistemi, veri işleme uygulamalarına belirteçleri talep etmek veya hassas verileri detokenize etmek için ihtiyaç duydukları yetki ve arayüzleri sağlar.

Yazar: Cem Arslan Kurt

Kripto CEO’ları ile Kongredeyiz

ABD Kongresi Finansal Hizmetler Komisyonu Perşembe günü 6 önemli kriptopara şirketi yöneticisini konuk etti. Kongre üyeleri toplantıda yöneticilere özellikle güvenlik ve sabit koinler hakkında sorular sordu. Toplantıda kriptovarlıklara karşı olması ile tanınan Kongre üyelerinden Brad Sherman’ın konuşması dikkat çekti. Gelin Sherman’ın açıklamalarını tek tek ele alalım ve Kongre’de ben olsaydım kendisine nasıl cevap verirdim bir ...

Bağlantıyı kopyala