Bitcoin (BTC) $ 62,322.70 0.85%
Ethereum (ETH) $ 2,422.80 1.30%
BNB (BNB) $ 562.91 1.34%
Solana (SOL) $ 144.06 1.34%
XRP (XRP) $ 0.532435 1.08%
Cardano (ADA) $ 0.35482 0.10%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109784 0.00%
Al veya Sat Paribu

Toncoin (TON) Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Açılımı The Open Network anlamına gelen TON, yüksek performanslı, merkezsiz, katman-1 blockchain ağı ve Toncoin (TON) da ağın yerel kripto para birimi.

  • Telegram tarafından 2018 yılında kurulan TON, yüksek işlem hızıyla tanınan Proof-of-Stake (PoS) tabanlı bir blockchain.
  • 2021 yılının Eylül ayında yapılan bir ölçümde TON saniyede 55.000 işlem kaydetti. Günümüzde ise TON saniyede milyonlarca işlem gerçekleştirebiliyor.

Bu rehber içeriğimizde TON projesini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz…

Toncoin: Telegram’ın Ölü Doğan Projesi

Toncoin projesinin başlangıçta Telegram Open Network (TON) adı altında geliştirildi. Projenin yerel kripto para birimi de “Gram” olarak adlandırılıyordu.

Ancak proje, geliştirme aşamasında birçok zorlukla karşılaştı ve tam piyasaya sürülmek üzereyken SEC tarafından önü kesildi.

Nasıl mı?

Gram, 2020 yılına kadar aktif olarak geliştiriliyordu. Bu süre zarfında, Gram son derece popüler hale geldi ve 1,7 milyar dolarlık ön satış yaptı ve dünyanın dört bir yanındaki şirketler buna ek olarak bir milyar dolar değerinde Gram satın aldı.

Proje o kadar popüler oldu ki, proje için resmi ICO düzenlenmeden önce dahi Twitter’da sahte ICO tanıtımları yapılıyordu.

Telegram’ın ve TON’un kurucusu ve CEO Pavel Durov nihayet projenin ICO’sunu duyurdu. Ancak tam da bu noktada SEC devreye girdi ve bir grup özel yatırımcıya yapılan milyarlarca dolarlık ön satış nedeniyle projeyi kayıt dışı menkul kıymet satışı yapmakla suçladı.

pavel durov telegram
Telegram’ın kurucusu Pavel Durov. Kaynak: BBC

Her ne kadar Pavel Durov hemen pes etmese de SEC’e karşı açtığı davayı kaybetti ve yatırımcılara 1,2 milyar dolar iade etmeye başladı. Pavel Durov SEC’e kayıt dışı menkul kıymet satışı yaptığı gerekçesiyle 18,5 milyon dolar ceza ödemek zorunda kaldı. Telegram’ın TON macerası böylelikle hiç başlamadan bitmiş oldu.

Ölüme terk edilen Telegram Open Network projesi, açık kaynak kodlu olması dolayısıyla dosyaları GitHub’da yer alıyordu. Bazı kripto para meraklıları projeyi inceledi ve potansiyelini fark etti. Böylelikle bir grup destekçi ve bağımsız geliştiricinin önderliğinde TON Foundation kuruldu ve Toncoin yeniden yapılandırılarak geliştirilmeye devam etti. Telegram Open Network’ün ismi, The Open Network olarak değiştirildi.

TON coin yorumları

TON, topluluk odaklı bir blockchain ve her geçen gün popülaritesini artırıyor. Aktif Toncoin cüzdanlarının sayısı 2022 yılının Ocak ayında 200.000 seviyesindeyken 2023 yılının aynı döneminde 740 bini aşmış durumda. Daha fazla insan Toncoin blockchain’ini benimsedikçe aktif cüzdan adreslerinin sayısının da artması bekleniyor.

Toncoin (TON) ağı nasıl güvence altına alınmıştır? Ağ, işlemleri doğrulamak için bir proof-of-stake (PoS) konsensüs mekanizması üzerinde çalışır. PoS mekanizması aynı zamanda ağın güvenliğini de sağlar.

Toncoin’i (TON) nereden satın alabilirsiniz? 2023 yılının Ocak ayı itibariyle Toncoin, KuCoin, BitMart, Huobi Global ve diğer büyük kripto para borsalarında işlem görüyor.

Telegram Nedir? Telegram Open Network, bulut tabanlı bir anlık mesajlaşma hizmeti olan Telegram tarafından geliştirilen terk edilmiş bir blockchain. Proje terk edildikten sonra topluluğa devredilmiş ve The Open Network olarak yeniden adlandırılmıştır.

Toncoin’in Özellikleri

Toncoin hızıyla tanınıyor ve büyük ölçüde verimliliğe odaklanıyor. Amaç, token kullanımını son kullanıcı için mümkün olduğunca kolay hale getirmektir. TON’un geliştirme topluluğu, tokenı diğer kripto para birimlerinden ayıran gelişmiş özelliklerin çoğunu eklemek için de çok çalıştı.

Toncoin kullanım alanları:

TON ekosistemi sürekli genişleyerek Toncoin’in kullanım alanlarını da arttırıyor. Toncoin yaygın olarak ağdaki işlem ücretleri için kullanılıyor. TON ağı sharding nedeniyle token, zincirler arası işlem ücretleri için veya yeni iş zincirleri oluşturmak için ödeme yöntemi olarak da kullanılabilir.

Diğer ek kullanım durumları şu şekilde:

  • Merkezsiz veri depolama için yapılan ödemeler
  • TON Proxy için yapılan ödemeler
  • TON DNS için ödeme
  • Toncoin ağındaki dApp’ler içerisinde yapılan ödemeler
  • Doğrulayıcı ödülleri
  • TON’un zincir üstü yönetişim programında oy kullanma

Toncoin yol haritası

Toncoin’in mevcut yol haritasında TON geliştiricilerinin 2022 boyunca ve 2023’e kadar üzerinde çalıştıkları projelerin detaylarına yer veriliyor.

2022 yılında TON Geliştiriciler Programı tanıtıldı. Ton ağında TON DeFi, TON DNS, TON Payments, TON Proxy ve TON Sites gibi çeşitli yenilikçi özellikler eklendi.

2022 yılı sonu 2023 yılı başında Ton Storage duyuruldu.

Bununla birlikte TON blockchain’i açık kaynak kodlu olması dolayısıyla geliştiriciler sürekli geliştirmeler yapabilir. Aktif geliştiriciler Telegram’daki TON Dev Chat aracılığıyla bağlantı kurabilir veya ekibin GitHub’daki en son projeleri hakkında bilgi edinebilir.

Toncoin (TON) coin kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Toncoin 183,51 TL‘den işlem görüyor. Toncoin fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. Toncoin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.

Toncoin (TON) coin kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Toncoin dolardan işlem görüyor. 2023 yılının Ocak ayı itibariyle Toncoin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 5.29 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Toncoin token yılın en düşük seviyesini ise 0.519364 dolarla belirledi.

Toncoin (TON) coin grafiği

Anlık olarak güncellenen Toncoin coin grafiği üzerinden canlı verileri takip edebilirsiniz. İşte Toncoin coin’in son 24 saatte kaydettiği en yüksek ve en düşük fiyat seviyeleri.


Yazar: Tuncay Aydıner

MicroStrategy, 660 Bitcoin Daha Satın Aldı

Yaptığı Bitcoin satın alımlarıyla adından söz ettiren şirketlerin başında MicroStrategy geliyor. Şirket, bu alımlarına bir yenisini daha ekledi. Yapılan resmi açıklamaya göre, MicroStrategy, 660 Bitcoin (BTC) daha satın aldığını açıkladı. MicroStrategy, 30-31 Aralık’ta 660 Bitcoin Aldı MicroStrategy‘nin yeni Bitcoin satın alımı duyuruldu. Şirket, tanesi 37.865 dolardan 660 Bitcoin daha satın aldığını açıkladı. Yapılan satın alım ...

Bağlantıyı kopyala